In de afgelopen maanden ontvingen alle stemgerechtigde Australiërs een brief, waarin hen gevraagd werd of ze vinden dat het burgerlijk huwelijk moet worden opengesteld, zodat ook koppels van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje kunnen stappen. Ruim driekwart van de stemgerechten deed mee aan de volksraadpleging en 61,6 van hen stemde 'ja'. De uitslag is niet bindend, maar dient als adviesmiddel voor de regering.

In Sydney verzamelden duizenden mensen zich in een groot stadspark om de uitslag live te zien. 'Het is ondubbelzinnig en overdonderend. Miljoenen hebben gestemd voor eerlijkheid, voor commitment, voor liefde', zei premier Turnbull tijdens een persconferentie. Hij wil het huwelijk nog voor de kerst openstellen. 

Matt Akersten is aanwezig bij het grote feest in Sydney. 'Mensen zijn zo blij! Dit is het resultaat van maandenlange verdeelde campagnes in de media. Dus dit is voor ons de tijd om ons te verenigen en feest te vieren. Die peiling was niet nodig, het is een enorme geldverspilling. De uitslag was natuurlijk al duidelijk.' 

Raadgevend referendum
Eerder werd tot twee keer toe een raadgevend referendum voorgesteld om tot een oplossing te komen. Dat voorstel kwam echter niet door de ballotage bij de Senaat. Politieke tegenstanders meenden dat de regering prima zelf een beslissing over het onderwerp kon maken en velen zagen het referendum als een methode om tijd te winnen.

De peiling kon rekenen op veel positieve, maar ook veel negatieve reacties. Oud-premier Tony Abott bleek een van de grootste tegenstanders van huwelijksrechten voor homokoppels. Hij voerde een actieve campagne voor een nee-stem. Er werden anti-homoflyers uitgedeeld in grote Australische steden en met vliegtuigen werden er 'VOTE NO' boodschappen in de lucht geschreven. 

JA!
Gelukkig waren er ook veel mensen die het ja-kamp steunden. In augustus gingen al 20.000 mensen de straat op om te demonstreren voor het opengestelde huwelijk en rapper Macklemore zong zijn single 'Same Love' tijdens de Australische finale van de National Rugby League.

In welke landen kun je als homo trouwen?
Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. 16 jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. Wij maakten een compleet overzicht van de plekken waar je anno 2017 als homo kunt trouwen.

Bron: NOS / Coverbeeld: Het Operahuis van Sydney in de kleuren van de regenboog