Queerama
Benieuwd naar de geschiedenis van de Britse homo-emancipatie? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij de documentaire Queerama. Beelden van het British Film Institute geven een inzicht in de roze geschiedenis. Je ziet de angsten, verlangens, relaties en onderdrukking van Britse LHBT's door de jaren heen. 

Queerama (2017) is te zien op 18, 20, 21 en 24 november. 

Mr. Gay Syria
De 24-jarige Husein vlucht vanuit Syrië vanwege zijn geaardheid naar Turkije. Daar besluit hij mee te doen aan de verkiezing voor Mr. Gay Syria. Hij draagt een emotionele brief op aan zijn moeder. Met zijn deelname probeert hij zichtbaarheid te creëren voor LHBT-vluchtelingen. 

Mr. Gay Syria (2017) is te zien op 20, 21, 24 en 26 november. 

This Is Everything: Gigi Gorgeous
Gigi Gorgeous komt je wellicht bekend voor. Ze begon een blog op haar veertiende, toen ze nog Gregory heette. Haar transitie van Gregory naar Gigi heeft ze met de wereld gedeeld en over haar bijzondere leven is inmiddels een documentaire gemaakt. Je ziet ook wat haar transitie met haar familie heeft gedaan. 

This Is Everything: Gigi Gorgeous (2017) is te zien op 15, 18, 20, 23 en 24 november. 

Miss María, Skirting the Mountain
María leidt een primitief leven in een strenggelovige gemeenschap. Ze draagt al sinds haar achttiende alleen maar rokken; voor de gemeenschap is ze nogal een vreemde eend. Men denkt dat ze is geboren als duivel, maar de als jongen geboren Miss María voelt zich gewoon een vrouw. Een indrukwekkende documentaire over een vrouw die ermee heeft leren omgaan overal te worden nageroepen.

Miss María, Skirting the Mountain (2017) is te zien op 17, 18, 20 en 24 november. 

Voor meer informatie en het volledige programma kun je terecht op de website van IDFA. Alle queer-films vind je in deze lijst

Coverbeeld: still uit Queerama