Star Trek Discovery is de nieuwste serie in de Trekkie-franchise, die al vijftig jaar bestaat. Star Trek gaat na al die jaren eindelijk een beetje mee met de tijd. Voor het eerst is er iemand in de crew openlijk homo, en halverwege het seizoen is de eerste zoen tussen twee mannen te zien.

Het gaat om Luitenant Paul Stamets, een onderzoeker die wordt gespeeld door Anthony Rapp en om Dr. Hugh Culber, die aan het hoofd staat van de medische staf in de Discovery. Hij wordt gespeeld door Wilson Cruz. Beide acteurs zijn openlijk gay.

Hoe alle verhaallijnen bij elkaar komen in Star Trek Discovery is te complex om hier uit te leggen en hoe de relatie tussen de twee verder verloopt, zien we pas als de serie in januari de draad weer oppikt.

Overigens wilde de bedenker van Star Trek, Gene Roddenberry, al in 1966 iets doen met gay karakters. Hij wilde met Star Trek een wereld creëren met nieuwe regels, waarin hij statements kon maken over seks, religie, politiek, enzovoort. Maar in de jaren zestig was dat een brug te ver, zo vertelde hij ooit in een interview.

In de jaren zeventig, tachtig, negentig en nul kennelijk ook nog. Ook later deed Roddenberry een poging om in Star Trek: The Next Generation een homokarakter te laten meespelen.

Maar nu, in 2017 is het dan eindelijk zover. Al kan Gene Roddenberry dat niet meer meemaken, want hij overleed in 1991.

Hier de beelden: