Een meerderheid van 61,6 procent van de Australiërs heeft in een peiling per post gestemd vóór de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Premier Turnbull zegt dat hij de kwestie nog voor het eind van het jaar door het parlement wil loodsen.

Waardigheid
Toen het nieuws bekend werd, grepen verschillende Australiërs aan om hun huwelijk aan te kondigen. Arthur Cheeseman (85) en John Challis (89) staan bekend als Australiës oudste homostel. Ze hebben voor januari hun huwelijk gepland, ‘maar zonder veel toestanden’. De twee zijn al meer dan vijftig jaar samen en Cheeseman zegt dat de openstelling van het huwelijk ‘ons een nieuwe waardigheid geeft’.

Live
Ook mooi: een paar minuten nadat het ‘JA!’ werd bekendgemaakt, ging James Brechney live op tv op zijn knieën voor zijn vriend Stuart Henshell. De twee waren zojuist geïnterviewd door ABC News en James greep de gelegenheid aan om Stuart ten huwelijk te vragen. Na zijn aanzoek zei James tegen een verslaggever: ‘We hebben hier zolang voor gevochten. We zijn 2,5 jaar samen en hebben samen deze reis afgelegd.’

Korting
De eerste inhakers zijn ook al gesignaleerd. Het condoommerk SKYN geeft zijn klanten een korting van 61,6%, evenveel als de ja-uitslag van de poll. Niet alleen condooms, maar alles in de webshop is 24 uur lang voor een feestprijs te koop.

Sterren
Tot slot doen diverse Australische sterren ook een duit in het zakje, onder wie Kylie Minogue en Sia. Ook hun collega’s uit andere landen bleven niet achter, hieronder enkele tweets.