Human Rights Watch (HRW) roept de Chinese overheid op tot het verbieden van conversietherapie voor homoseksuelen. In een nieuw rapport publiceert HRW zeventien getuigenissen van mensen die de omstreden therapie moesten ondergaan.

Homoseksualiteit is sinds 1997 legaal in China en in 2001 is het van de lijst van mentale aandoeningen gehaald. Ondanks dat worden mensen met een andere geaardheid nog door familie gedwongen een conversietherapie te ondergaan.

Officieel is conversietherapie illegaal in China, juist omdat homoseksualiteit niet gezien wordt als mentale aandoening. De overheid doet echter niets tegen openbare- en privéziekenhuizen die dergelijke therapieën aanbieden.

Gedwongen
In het rapport van HRW is te lezen hoe ouders hun kinderen bedreigden en dwongen in therapie te gaan. Van de zeventien getuigen ging er geen vrijwillig in behandeling.

De behandelingen bestonden uit verplichte medicatie, verbaal misbruik en elektrische schokken. Vijf van hen werden vastgebonden aan een stoel of bed en verbonden met machines. Ze werden verplicht naar homoporno te kijken of aan hun eigen seksuele ervaringen te denken, terwijl ze elektroshocks kregen toegediend. Zo zouden ze homoseksuele opwinding gaan associëren met pijn en ongemak.

Medicatie
Elf van de zeventien ondervraagden kreeg verplicht medicatie toegediend, oraal of via injecties. Geen van hen kreeg te horen wat het doel was van de medicatie en wat de risico’s waren.

Daarnaast kregen ze continu beledigingen naar het hoofd geslingerd. Ze waren ziek, vuil, pervers of abnormaal, zouden sterven aan aids als ze niet veranderden en geen rekening houden met het geluk van hun ouders.

Effect
Uiteindelijk werden ze vrijgelaten omdat de familie de kosten van de behandeling niet langer kon betalen of omdat dokters het opgaven omdat het effect van de therapie volledig uitbleef.

Desondanks had de therapie verstrekkende gevolgen. Een deel van de getuigen kampt met trauma’s of een depressie.

HRW roept China nu op de conversietherapie te verbieden. Het land heeft nu geen wetgeving die burgers beschermt tegen discriminatie op seksuele geaardheid of genderidentiteit. HRW wil dat China zich aansluit bij de wereldwijde consensus dat verplichte medische conversietherapie beledigend en discriminerend is.

Gruwelijk
Directeur Graeme Reid van HRW: ‘Pas dan zal decriminalisering op wettelijk en sociaal vlak betekenisvol worden en LHBT's in heel China beschermen tegen deze gruwelijke praktijk.’

Bron: AD
Foto: Creative Commons