'Op 28 november gaat de regering een formele verontschuldiging aanbieden aan LGBTQ2-Canadezen voor de vervolging en onrecht die zij hebben geleden. Zo gaan we samen verder op weg naar gelijkheid en inclusiviteit', schreef Trudeau op Twitter. Mannen die seks hebben met mannen waren tot 1969 strafbaar in Canada. 

Schotland
Eerder werd ook bekend dat de Schotse regering officieel excuses heeft aangeboden aan duizenden homo's die in het verleden om hun geaardheid werden veroordeeld. De regering presenteerde bovendien een nieuwe wet waardoor schuldigverklaring alsnog geschrapt kunnen worden. 

In Schotland zijn honderden mannen in leven die een strafblad hebben omdat ze bestraft zijn voor het hebben van seks met andere mannen, iets dat lange tijd illegaal was. De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde het 'shocking' dat seks tussen mannen zo lang als crimineel werd bestempeld.

Situatie in Nederland
Homoseksualiteit is in Nederland sinds 1811 niet meer strafbaar, in 1911 kwam er echter een grote verandering: toen werden volwassen mannen die seks hadden met een man van 16 tot 21 jaar strafbaar. Die wet werd in 1971 pas afgeschaft.

In Nederland kregen de 5033 veroordeelde mannen nooit een pardon. 'Het kan geen kwaad om te kijken of de zaak voldoende afgehandeld is in ons land', zegt Philip Tijsma van COC Nederland daarover tegen NOS

Bron: Pinknews