Arthur en John leerden elkaar kennen in 1967, tijdens een opening van een kunsttentoonstelling. Ze kwamen elkaar tegen en lachten even naar elkaar. Het bleek het begin van een romantische verhouding die al 50 jaar duurt. Naar alle waarschijnlijkheid mogen ze begin volgend jaar eindelijk met elkaar trouwen, iets waar ze zelf niet meer op hadden gerekend. 

'Misschien combineren we ons huwelijk wel met mijn verjaardag'

'Ik word volgend jaar 90', zei John, toen hem werd gevraagd naar het feest. 'Dus het wordt heel kalm en heel eenvoudig. Misschien combineren we ons huwelijk wel met mijn verjaardag.' 

Arthur en John zien de legalisering van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht als 'een nieuwe waardigheid, een nieuwe status, een nieuwe plaats in de maatschappij.' 

Het Operahuis van Sydney in de kleuren van de regenboog

Trouwen in Australië
Een meerderheid van 61,6 procent van de Australiërs stemde in een peiling per post vóór de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Premier Turnbull gaf aan de kwestie nog voor het eind van het jaar door het parlement te loodsen. Tijd om de eerste huwelijken te plannen dus.

In welke landen kun je als homo trouwen?
Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. 16 jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. Wij maakten een compleet overzicht van de plekken waar je anno 2017 als homo kunt trouwen.

Bron: HLN.be