Is het wel goed voor kinderen om te worden opgevoed door twee mannen? En is de Gay Pride in Amsterdam overdreven? Kan Jezus homoseksualiteit genezen? Dit vragen de 22-jarige Jasper Koekoek en Rogier Sluijter (20) zich af.

Iedere maandag plaatsen ze een nieuwe video op hun Youtube-kanaal EenStelHomos, met de hashtag #straathomos. Ze benaderen namelijk mensen op straat voor de antwoorden op die vragen. ‘Je denkt soms dat je al weet welke reactie je krijgt, maar dan komt er toch een heel ander antwoord uit. Dus daaruit blijkt maar weer dat je niet kunt oordelen hoe iemand is, hoe iemand eruit ziet’, zegt Jasper in een interview met RTV Utrecht.

De jongens vloggen al een hele tijd en aanvankelijk waren de fimpjes vooral grappig bedoeld. Kijk bijvoorbeeld naar een Michael Jackson make-up tutorial. Maar een half jaar geleden begonnen ze met de serie Straathomo's.

Jasper en Rogier wonen samen in Amersfoort. Ze wilden weten hoe homovriendelijk hun eigen stad eigenlijk is. Rogier merkt dat veel mensen een sociaal wenselijk antwoord geven. ‘Als iemand zegt dat homo's prima zijn zolang ze maar niet aan me zitten dan is dat eigenlijk ook homofoob.’

De twee gingen de straat ook op in Barneveld, Eindhoven en Volendam. Vooral die laatste vonden ze pittig. ‘De homo-acceptatie is nog niet zo goed als in de media vaak gezegd wordt’, Aldus Jasper.