Vanmiddag liet De Telegraaf weten dat deelnemers aan het programma een zeer strenge gezondheidsverklaring moesten indienen om mee te kunnen dingen naar Gordons hand. ‘Ondergetekende verklaart dat hij geen overdraagbare aandoening heeft die gevaar kan opleveren (te denken valt aan een SOA, hepatitis, HIV, Aids)’, zo stond op het formulier te lezen.

Hiv-organisaties reageren ontzet op het nieuws. ‘Een persoon met hiv die succesvol wordt behandeld, en bij wie het virus langer dan 6 maanden niet meetbaar aanwezig is, kan het virus seksueel niet overdragen. Bovendien is in de dagelijkse sociale omgang sowieso geen kans op overdracht’, aldus Pieter Brokx, directeur van de Hiv Vereniging.

'Hiv hoeft helemaal niet in de weg te staan van een relatie'

Niet meetbaar = niet overdraagbaar
Morgen lanceert de Hiv Vereniging hun nieuwe campagne 'n=n: niet meetbaar = niet overdraagbaar'. ‘95% van de mensen met hiv in Nederland die onder behandeling is, heeft een niet meetbare hoeveelheid virus in hun bloed en kan het daardoor (seksueel) niet overdragen aan hun partners', aldus Brokx. 

Aidsfonds-Soa Aids Nederland is ook van mening dat het tv-programma op deze manier bijdraagt aan een kwalijk stigma. ‘Gordon Gaat Trouwen stigmatiseert uit onwetendheid mensen die leven met hiv of een andere soa’, aldus woordvoerder Karolien Maris. ‘Hiv hoeft helemaal niet in de weg te staan van een relatie of seksualiteit.’

Bronnen: Telegraaf, Mediacourant, Aidsfonds / Coverbeeld: RTL