Momenteel staat er in Sri Lanka een celstraf op homoseksuele handelingen. De fatsoenswet die deze handelingen strafbaar stelt, is een overblijfsel van het koloniale verleden van het Zuid-Aziatische land.

Eerder negeerde de Sri Lankaanse overheid oproepen om de wet aan te passen. Wel zijn er verrassend genoeg reeds stappen gezet om discriminatie van homo’s op de werkvloer tegen te gaan.

Tijdens een overleg van de Mensenrechtenraad van de VN zwoer het land om de anti-homowet opnieuw te evalueren. De overheid ontving zeven specifieke adviezen om secties 365 en 365A van het Wetboek van Strafrecht aan te passen. Die passages richten zich expliciet tegen consensuele relaties tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht.

Plaatsvervangend advocaat-generaal Nerin Pulle stelde dat de Sri Lankaanse overheid zich erop zal toeleggen om het Wetboek van Strafrecht dusdanig te hervormen dat het in lijn is met de internationale standaard voor mensenrechten.

Ook zei hij dat het land het expliciet wettelijk wil verbieden om te discrimineren op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Het is redelijk waarschijnlijk dat deze wetswijziging steun vindt in eigen land. Zo merkte het Hooggerechtshof van Sri Lanka eerder op: ‘De hedendaagse opvatting is dat conensuele seks tussen volwassenen van hetzelfde geslacht niet gecontroleerd hoeft te worden door de staat, noch reden hoeft te zijn voor criminalisering.’

Rosanna Flamer-Caldere, directeur van Sri Lankaanse LHBT-belangenbehartiger Equal Ground, reageert enthousiast. ‘Niemand verdient het om te worden vervolgd door de wet vanwege wie ze zijn of van wie ze houden.’

Bron: PinkNews / Coverbeeld: Facebook Equal Ground