In Egypte is al een tijdje een klopjacht op homo's gaande. Afgelopen maand werd zelfs bekend dat de Egyptische regering homoseksualiteit weer strafbaar wil maken. Zo zou het nog makkelijker worden om homoseksuele mannen te veroordelen en zwaardere straffen te geven. 

De veertien mannen die op dit moment zijn veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar kunnen nog in hoger beroep gaan. Door een bedrag van 230 euro te betalen mogen ze naar huis om hun proces af te wachten. 

Concert
In Egypte hebben homo's het al maanden veel zwaarder dan voorheen. Begin oktober werd een man gearresteerd na een concert van de Libanese band Mashrou' Leila. Hij had tijdens het concert een regenboogvlag in zijn hand en werd gearresteerd vanwege het verstoren van de openbare orde. Die persoon is vervolgens tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld, waarvan één jaar voorwaardelijk. 

Wetsvoorstel
Het nieuwe wetsvoorstel om homoseksualiteit strafbaar te maken is afkomstig van parlementslid Riyad Abdel Sattar. Als het wetsvoorstel door het parlement wordt goedgekeurd, riskeren mannen die seks hebben met mannen een gevangenisstraf van drie jaar. Ook mensen die homoseksualiteit 'promoten' lopen gevaar op een celstraf.

LHBT-activisme en homohoreca worden met de nieuwe wet ook verboden. Zelfs wapperen met een regenboogvlag zou er niet meer bij zijn in Egypte. Onderzoeker Dalia Abdel-Hameed stelt dat de politie nu al gay-datingapps gebruikt om homoseksuele mannen in de val te lokken. De politie zou mannen naar hotelkamers lokken en vervolgens arresteren en zonder proces vastzetten. 

Reizen naar Egypte
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels het reisadvies voor Egypte aangepast. Volgens Buitenlandse Zaken worden LHBTI's in het land niet geaccepteerd en krijgen ze steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen.

Bron: Zizo