Ook ervaren mannen meer pijn tijdens de eerste seksuele ervaringen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent (UGent). Voor het onderzoek zijn 877 homo- en biseksuele mannen en 324 heteroseksuele mannen ondervraagd. Homo’s zijn gemiddeld 18,5 jaar bij hun ontmaagding, hetero’s 17,5 jaar. De onderzoekers verklaren dit door het coming-outproces dat meer tijd in beslag neemt.

Van de ondervraagde homo- en biseksuele mannen vond 65% de eerste keer seks een positieve ervaring. Bij de heteromannen ligt dat percentage op 70, iets hoger dus. 36% van de mannen die seks hebben met mannen ervoer pijn bij de eerste keer seks, tegenover 4% van de heteromannen. Onderzoeker Alexis Dewaele zegt hierover: ‘Het verschil tussen anale en vaginale seks is hier wellicht een verklaring voor.’

Homo’s gaven twee keer zo vaak aan dat ze niet klaar waren voor de eerste keer. Dat komt door een gebrek aan voorlichting over anale seks op scholen, aldus Dewaele.

Leeftijdsverschil
Een andere conclusie uit het onderzoek: bij homo- en biseksuele mannen is er vaak een groter leeftijdsverschil met de eerste sekspartner. 11% van de hetero’s had de eerste keer seks met een partner die minstens twee jaar ouder was. Bij homo’s en bi’s loopt dit op tot  43%. Bij een op de vier was die partner minstens vijf jaar ouder.  

Dewaele verklaart dit als volgt: heterojongeren ontmoeten elkaar meestal op school of een sportclub. Homo’s gaan vaker op zoek via internet en dating apps, waar de leeftijd veel diverser is.

Ook het aantal bedpartners verschilt. 36% van de ondervraagde homo’s en bi’s had meer dan twintig bedpartners, bij hetero’s ligt dit op 9%.

Meer over dit onderzoek lees je bij Zizo-online.be.

Foto: Creative Commons