In de afgelopen maanden ontvingen alle stemgerechtigde Australiërs een brief, waarin hen gevraagd werd of ze vinden dat het burgerlijk huwelijk moet worden opengesteld, zodat ook koppels van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje kunnen stappen. Ruim driekwart van de stemgerechten deed mee aan de volksraadpleging en 61,6 van hen stemde 'ja'. De uitslag is niet bindend, maar dient als adviesmiddel voor de regering.

De Senaat heeft na twee dagen debatteren besloten in te stemmen met de wil van het volk. Een ruime meerderheid heeft ingestemd met een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen. 

Tegenstanders
Conservatieve senatoren probeerden zonder resultaat door middel van amendementen nog een aantal aanpassingen af te dwingen. Ze wilden dat bloemisten, bakkers en muzikanten die tegen het open huwelijk zijn, hun diensten konden weigeren. 

'Het Australische volk heeft gestemd voor het verminderen van discriminatie, niet voor het behoud daarvan', zei senator Penny Wong daarover tegen Reuters. 'Wij als Senaat hebben dat besluit gerespecteerd door alle amendementen af te wijzen die bedoeld waren om de ongelijke behandeling in stand te houden.'

Het nieuwe voorstel moet nu nog door het Australische Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende week al. Eerder werd al bekend dat het Australische parlement de kerstvakantie zelfs af heeft gezegd om de nieuwe wet gelegaliseerd te krijgen. 

In welke landen kun je als homo trouwen?
Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. 16 jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. Wij maakten een compleet overzicht van de plekken waar je anno 2017 als homo kunt trouwen.

Bron: Nu.nl / Coverbeeld: Het Operahuis van Sydney in de kleuren van de regenboog