Hoewel homoseksualiteit volstrekt legaal is in Rusland, zijn er wetten opgesteld waarin onderwijs hierover op scholen is verboden. Ook mag in het openbaar geen ‘propaganda’ worden bedreven voor zaken die als gay kunnen worden bestempeld. Daarbij komt dat er veel geweld is tegen homo’s in het land.

FARE is de naam van een organisatie die zich sterk maakt tegen discriminatie en voor gelijkheid in voetbal – de afkorting staat voor Football Against Racism in Europe. De organisatie heeft nu een gids opgesteld met daarin advies voor homo’s die het WK willen bezoeken.

Voorzichtigheid
Directeur Paira Powar van Fare vertelt in een interview met The Guardian: ‘De gids is bestemd voor gays die landen bezoeken waar bepaalde groepen voetbalfans zich niet welkom voelen. Dat kunnen lhbt-mensen zijn, maar ook fans die zwart zijn of tot een etnische minderheid behoren. We roepen op tot voorzichtigheid: als gays hand in hand over straat lopen, krijgen ze misschien te maken met geweld.’

In de gids staat ook specifieke informatie over homoseksualiteit in Rusland. Dat je het in het dagelijks leven nauwelijks tegenkomt bijvoorbeeld, en dat homo’s zich vooral onder de radar bewegen.

Spreekkoren
FARE pleit verder voor een verbod op homofobe spreekkoren en dat Fifa deze streng beboet. Powar vertelt: ‘Het Spaanse woord “puto” wordt veel gescandeerd, een anti-homoterm. Fifa zou er streng op moeten toezien dat dit niet langer gebeurt.’