Trudeau richtte zich in zijn excuses in het Canadees Lagerhuis vooral op militairen, ambtenaren en politieagenten die tussen het eind van de Tweede Wereldoorlog en het einde van de Koude Oorlog, begin jaren negentig, zijn tegengewerkt of ontslagen op grond van hun seksuele geaardheid. Gepaard met de excuses kwam het aanbod van een schadevergoeding van 96 miljoen euro.

'Ik sta hier vervuld van schaamte, verdriet en diepe spijt over onze handelswijze'

Vanaf begin jaren vijftig werden ambtenaren waarvan het vermoeden bestond dat ze homoseksueel waren, ondervraagd en in de gaten gehouden. In de veertig daaropvolgende jaren zijn enkele duizenden van hen ontslagen of zelf vertrokken na intimidatie. De heksenjacht – in de woorden van Trudeau – volgde uit de aanname dat gays gevoeliger waren voor chantage door de vijanden van Canada dan anderen.

'Ik sta hier vervuld van schaamte, verdriet en diepe spijt over onze handelwijze. We zaten fout. We bieden onze excuses aan', zei Trudeau. Hierop reageerden de parlementariërs met een staande ovatie.

LHBT-belangengroepen hebben lang gevraagd om rehabilitatie van de betrokkenen. De opluchting onder hen was dan ook groot na de excuses van Trudeau.

Coverbeeld: Pride Toronto