In de tweede helft van de twintigste eeuw hield de Canadese overheid ambtenaren in de gaten van wie ze het vermoeden hadden dat ze gay of transgender waren. Dit leidde tot het ontslag van duizenden mensen, of tot intimidatie waardoor mensen zelf ontslag namen.

Volgens de overheid waren de lhbt+-ambtenaren gevoelig voor chantage. Premier Justin Trudeau bood gisteren namens de Canadese overheid officieel zijn excuses aan voor de wijze waarop mensen zijn behandeld. Hij zei dat dit onderdeel van de Canadese geschiedenis vaak over het hoofd wordt gezien.

Gevaar
‘Stel je eens voor dat het land waar jij je met je leven voor inzet, laat merken dat het jou niet wil, niet accepteert en je ziet als onvolkomen of zelfs een gevaar’, zei Trudeau in zijn toespraak. ‘Niet omdat je je werk niet aankunt, niet patriottistisch of  dapper genoeg bent. Maar om wie je bent als persoon en om wie jouw seksuele partners zijn.’

Trudeau benoemde de onderzoeken die gays moesten ondergaan, waaronder de zogeheten ‘fruit machine’: een test waarmee men de seksuele geaardheid meende te kunnen onthullen door mensen bloot te stellen aan stimulerende beelden.

Criminelen
‘Dit is het afschuwelijke verhaal van mensen die werden neergezet als criminelen door de overheid. Het gebeurde systematisch en nog niet eens zo heel lang geleden.’

Bekijk hier de volledige speech van premier Trudeau:

Bron: Gay Times