Vorig jaar spraken we festivaldirecteur Chris Belloni over het belang van zijn relatief nieuwe roze filmfestival. 'Toen ik een paar jaar geleden werd uitgenodigd voor een filmfestival in Wenen, was ik verbaasd door de volle zalen met diverse jongeren uit Turkije en Iran. Dat miste ik tijdens de Roze Filmdagen in Nederland. Kwalitatief is die programmering goed, maar het is totaal niet divers. Die films zijn gericht op witte Nederlandse mannen van 50 jaar en ouder. Dat is jammer.' 

Hij besloot actie te ondernemen en komt nu voor de derde keer met het International Queer & Migrant Film Festival. Wij selecteren een aantal highlights uit het ruime aanbod aan films en documentaires. 

I Dream In Another Language
Een inheemse taal staat op het punt van uitsterven, omdat de laatste twee sprekers ervan weigeren om met elkaar te praten. Een jonge linguïst reist af naar de Mexicaanse jungle om dit te voorkomen en stuit op een groot geheim.

6 december om 19:30 uur in De BalieMr. Gay Syria
De 24-jarige Husein vlucht vanuit Syrië vanwege zijn geaardheid naar Turkije. Daar besluit hij mee te doen aan de verkiezing voor Mr. Gay Syria. Hij draagt een emotionele brief op aan zijn moeder. Met zijn deelname probeert hij zichtbaarheid te creëren voor LHBT-vluchtelingen. 

6 december om 17:00 uur in De Balie. 

ABU
De film ABU (vader) gaat over de homoseksuele filmmaker Arshad Khan. Hij trekt een parallel tussen het moeizame contact met zijn islamitische vader en de inburgering van zijn ouders in Canada. Met oude filmfragmenten laat hij de ontwikkelingen van zijn familie zien. Arshad Khan is aanwezig voor een Q&A.

7 december om 20.15 uur in De Balie. 

HOMØE
HOMØE (Looking for shelter) gaat over drie personen die op de vlucht zijn voor onderdrukking en discriminatie. In de film volg je politiek activist Javid uit Azerbeidzjan en gay asielzoekers Boris (uit Rusland) en Melissa (uit Syrië). 

9 december om 14:00 uur in De Balie. 

Across Gender
Tijdens het festival draaien er op 9 december ook verschillende korte Aziatische queerfilms in De Balie. Een van die films is Across Gender van Anouk Houtman, over de wisselvallige zichtbaarheid van transpersonen in Indonesië. De film bevat persoonlijke ervaringen van LHBT-activisten en drag performers. Anouk is zelf ook aanwezig om vragen te beantwoorden. 

9 december  om 16.00 uur in De Balie. 

International Queer & Migrant Film Festival - 6 t/m 13 december - De Balie, Amsterdam