Vorig jaar spraken we festivaldirecteur Chris Belloni over waarom dit festival zo belangrijk is. 'Toen ik een paar jaar geleden werd uitgenodigd voor een filmfestival in Wenen, was ik verbaasd door de volle zalen met diverse jongeren uit Turkije en Iran. Dat miste ik tijdens de Roze Filmdagen in Nederland. Kwalitatief is die programmering goed, maar het is totaal niet divers. Die films zijn gericht op witte Nederlandse mannen van 50 jaar en ouder. Dat is jammer.' 

Hij besloot actie te ondernemen en komt nu voor de derde keer met het Queer & Migrant Film Festival. Wij selecteren een overzicht van de getoonde films en documentaires. 

I Dream In Another Language
Een inheemse taal staat op het punt van uitsterven. De laatste twee sprekers weigeren vervolgens met elkaar te praten, een jonge Mexicaanse jongen reist naar de jungle om het te onderzoeken en komt achter een groot geheim...

6 december om 19:30 uur in De Balie 

Mr. Gay Syria
De 24-jarige Husein vlucht vanuit Syrië vanwege zijn geaardheid naar Turkije. Daar besluit hij mee te doen aan de verkiezing voor Mr. Gay Syria. Hij draagt een emotionele brief op aan zijn moeder. Met zijn deelname probeert hij zichtbaarheid te creëren voor LHBT-vluchtelingen. 

6 december om 17:00 uur in De Balie. 

ABU
De film ABU (vader) gaat over de homoseksuele filmmaker Arshad Khan. Hij trekt een parallel tussen het moeizame contact met zijn Islamitische vader en de inburgering van zijn ouders in Canada. Met oude filmfragmenten laat hij de ontwikkelingen van zijn familie zien. Arshad Khan is aanwezig om vragen te beantwoorden. 

7 december om 20.15 uur in De Balie. 

HOMØE
HOMØE (Looking for shelter) gaat over drie personen die op de vlucht zijn voor onderdrukking en discriminatie. In de film volg je politiek activist Javid uit Azerbeidzjan, homo-asielzoekers Boris uit Rusland en Melissa uit Syrië. 

9 december om 14:00 uur in De Balie. 

Across Gender
Tijdens het festival draaien er op 9 december ook verschillende korte Aziatische queerfilms in De Balie. Een van die films is Across Gender van Anouk Houtman. De film gaat over de wisselvallige zichtbaarheid van transpersonen in Indonesië. Het vertelt persoonlijke ervaringen van LHBT-activisten en drag performers. Anouk is zelf ook aanwezig om vragen te beantwoorden. 

9 december  om 16.00 uur in De Balie. 

Het complete programma van het International Queer & Migrant Film Festival vind je hier.