Deze historische beslissing is mede te danken aan een vrouwenstel, dat een klacht indiende bij de landelijke rechter, nadat hen door Weense autoriteiten de mogelijkheid tot trouwen werd ontzegd. Het Hooggerechtshof oordeelde vervolgens dat homo's uitsluiten van het huwelijk inderdaad discriminatie is. 

Gelijke rechten
Sinds 2010 kunnen Oostenrijkse homokoppels een geregistreerd partnerschap aangaan. Ook is het inmiddels voor homostellen mogelijk om kinderen te adopteren. Vanaf 2019 behoort ook het huwelijk tot de verworven rechten.

Een van de meest bekende gezichten uit Oostenrijk reageert enthousiast: 'Eindelijk gelijke huwelijksrechten in Oostenrijk!', schrijft Songfestivalwinnares Conchita Wurst op Twitter. 

Duitsland en Australië
Eerder dit jaar werd het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht al opengesteld in Duitsland. Ook in Australië wordt momenteel gewerkt aan de openstelling van het huwelijk, nadat in een peiling per post Australiërs massaal lieten weten hier vóór te zijn.

Ehe für alle: Feest in het Duitse parlement

In welke landen kun je als homo trouwen?
Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. 16 jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. Wij maakten een compleet overzicht van de plekken waar je anno 2017 als homo kunt trouwen.

Bron: Nu.nl / Coverbeeld: Vienna Pride