Homoseksualiteit is niet strafbaar in Rusland, er kwam in 2013 echter wel een omstreden anti-homopropagandawet. De Russische voetbalbond heeft laten weten dat geen enkele homoseksuele fan vervolgd of gearresteerd wordt tijdens het WK Voetbal in Rusland volgend jaar. Mensen mogen dus gewoon hand in hand lopen en zwaaien met een regenboogvlag van 14 juni tot 15 juli. 

Gids voor homo's
Eerder maakte de FIFA nog bekend dat homoseksuele voetbalfans hun geaardheid beter konden verbergen tijdens de voetbalwedstrijden in Rusland. FARE, een organisatie die zich sterk maakt tegen discriminatie en voor gelijkheid in voetbal, kwam zelfs met een gids vol adviezen voor homo's die het WK willen bezoeken. 

'De gids is bestemd voor gays die landen bezoeken waar bepaalde groepen voetbalfans zich niet welkom voelen', zei Paira Powar, directeur van FARE tegen The Guardian. 'Dat kunnen LHBT's zijn, maar ook fans die zwart zijn of tot een etnische minderheid behoren. We roepen op tot voorzichtigheid: als gays hand in hand over straat lopen, krijgen ze misschien te maken met geweld.'

Kritiek op de wedstrijd
Toen in 2010 bekend werd dat Rusland het WK Voetbal in 2018 mocht gaan organiseren, kwam er grote kritiek. Duizenden mensen, waaronder de Amerikaanse senators Mark Kirk en Dan Coats, tekenden een petitie tegen Rusland als organiserende land. 

Angus Malcolm, oprichter van de jaarlijkse Warwick Rowers-naaktkalender, zei daarover: 'Het feit dat LHBT-voetbalsupporters wordt gevraagd geen affectie te tonen tijdens de voetbalwedstrijden volgend jaar, laat zien dat we hetero bondgenoten meer dan nodig hebben.' 

Grote wedstrijd
Volgens het laatste nieuws worden LHBT's dus niet vervolgd tijdens het WK Voetbal 2018. Dat was in 2014 wel anders. Toen organiseerde het land de Olympische Winterspelen en de in 2013 in werking gestelde anti-homopropagandawet was toen gewoon van toepassing. De Amerikaanse oud-president Barack Obama besloot destijds niet naar Rusland af te reizen en ook de Franse, Britse en Duitse regeringshoofden bleven dat jaar thuis. Grote kritiek ontstond toen Mark Rutte, samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima, wel ging. 

Bron: Holebi