De Queer Boekentips van Gert Hekma

"Dit boek geldt als de eerste Nederlandse homoroman"

21 oktober 2018, 3 minuten

Na 33 jaar stopte Gert Hekma dit jaar als docent homo- en lesbische studies aan de Universiteit van Amsterdam. We vroegen hem diep te graven in de stapels en kasten aan queer lectuur, literatuur en essays die hij heeft verslonden. Dit zijn zijn vijf favorieten.

Jacob Israël de Haan - Pijpelijntjes

Dit boek geldt als de eerste Nederlandse homoroman. Rond 1900 ontstonden woord en idee van de homoseksueel. Pijpelijntjes geeft daar op eigenzinnige en charmante wijze uitdrukking aan met het verhaal van twee studenten in de Amsterdamse Pijp die een wat wrede relatie hebben: de ene doet het soms met jongens, terwijl de ander eindigt met een vrouw en sterft. Het geeft tevens een dynamisch beeld van het leven in een arbeidersbuurt. De homoseksuele ik-figuur blijft leven, anders dan in vele romans uit die tijd zoals zijn Pathologieën (1908). De Haan stierf zelf in 1924 als eerste Jood door de handen van zionisten in Jeruzalem.

Uitgeverij Rainbow - 237 pagina’s

Gerard van Emmerik - Mischa’s koorts

Een roman van een goede en subtiele schrijver over een moeder, haar zoon en diens geliefde. In korte stukjes ontwikkelt zich een ingewikkelde en spannende verhouding tussen hen in een dromerige setting. Gerard van Emmerik is een specialist in karige, ingewikkelde en enigszins vervreemdende verhalen. Zie zo ook zijn roman De kippenjongen (2011).

Uitgeverij Atlas Contact - 159 pagina's

Mathieu Lindon - Ce qu’aimer veut dire (Learning What Love Means)

Lindon is zoon van de uitgever van Minuit, wiens schrijvers – waaronder Samuel Beckett – diverse nobelprijzen wonnen. Zoonlief is een fijnzinnige auteur van fraaie verhalen over ongebruikelijke situaties zoals in dit boek over hemzelf en vrienden die zomers in Foucaults huis doorbrengen met seks en drugs en hem er dankbaar voor zijn wat zij van hem leren. In een andere roman gaat het over de relatie van de ik-figuur met een zwerfjongen.

Autonomedia - 240 pagina's

Kostas Tachtsis - Het derde huwelijk

Deze klassieker biedt een blik op de Griekse geschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw vanuit het gezichtspunt van twee vrouwen en twee families met alle homomannen die erdoorheen lopen. Hun geschiedenis is turbulent, net als die van hun natie, die in oorlog was met Turken en nazi’s en vervolgens een burgeroorlog doormaakte. Een levendige roman van een auteur die zich in travestie prostitueerde op het Omoniaplein in Athene en die uiteindelijk door een klant werd vermoord in 1988.

Uitgeverij Bert Bakker - 239 pagina's

Jan Hanlo - Go to the Mosk

Een miniatuur van de Nederlandse dichter van kinderbrabbeltaal (Oote) over zijn relatie met een 13-jarige jongen in Marrakech die hij kuis wil houden. Het zijn brieven van hem aan Nederlandse vrienden over deze hartendief, die tegelijk wild dier is. Een juweel van een boek met zijn gevoelens voor de jongen en zijn beschrijving van diens gedrag en dat van andere straatkinderen. Het loopt slecht af voor hem: nadat hij deze jongen met permissie van de ouders meegenomen heeft naar Limburg komt hij om bij een motorongeluk.

Te lezen in 'Verzameld Proza', Uitgeverij G.A. van Oorschot - 696 pagina's

Meer lezen over Gert Hekma? We spraken hem eerder dit jaar, toen hij met pensioen ging.

Volg je ons al op Instagram?

Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

De Queer Boekentips van Pim Lammers

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

De ultieme queer boekenlijst

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Flo de Goede

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Linda Duits

De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau