Januari

Steps is terug!Februari

Moonlight wint de belangrijkste prijs van het jaarMaart

 • Het duurde even, maar sinds 1 maart mogen ook Finse koppels van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. In 2014 werd er al over de openstelling van het burgerlijk huwelijk gestemd in het Finse parlement. 105 parlementariërs waren voor, 92 tegen. Door een petitie duurde het echter nog tot dit jaar voordat homo's echt mochten trouwen. 
 • Homo-boekhandel Vrolijk is niet meer. De zaak wordt (opnieuw) failliet verklaard. In 2013 werd de zaak ook al failliet verklaard. 
 • YouTube krijgt te maken met stevige kritiek vanwege een nieuw filter dat veel video's met LHBTI-gerelateerde inhoud onvindbaar maakt. Verschillende beroemde YouTubers merkten op dat hun video's ineens werden gecensureerd voor gebruikers die de site gebruikten in 'restricted mode'. YouTube bood excuses aan en paste de instellingen aan.

Ook de video's van de Nederlandse YouTuber Bram de Wijs waren niet meer zichtbaar op YouTube. April

 • Verontrustende berichten uit de Russische republiek Tsjetsjenië. Honderden homomannen zouden zijn opgepakt en opgesloten in geheime gevangenissen. Ouders zou worden opgeroepen LHBTI-familieleden te vermoorden. Nederland vangt in eerste instantie geen Tsjetsjeense-asielzoekers op, maar besluit dat later wel te doen. In Amsterdam vindt een druk bezochte demonstratie plaats tegen deze horrorscenario's in Tsjetsjenië.
 • Riverdale-actrice Shannon Purser komt uit de kast als biseksueel. 'Het is iets wat ik nog aan het verwerken ben en ik probeer het te begrijpen.'
 • Uit onderzoek van het AmsterdamPinkPanel blijkt dat Amsterdamse homo's bepaalde situaties vermijden en gedrag aanpassen om zich veiliger te voelen
 • Twee mannen werden in Arnhem het slachtoffer van geweld. Ze werden mishandeld door een groep jongeren met een betonschaar. Barbara Barend roept mannen op hand in hand te gaan lopen. In heel het land verschijnen foto's van mannen die hand in hand met elkaar lopen. Zelfs politici doen eraan mee.  

Demonstratie tegen de vervolging van homo's in Tsjetsjenië.Mei

 • Jaimie Deblieck is de nieuwe Mister Gay Belgium. Hij wil zich in het bijzonder inzetten voor meer LHBT-acceptatie op de werkvloer. 
 • Salvador Sobral wordt de eerste Portugese winnaar van het Songfestival. De drie zusjes van OG3ne vertegenwoordigen Nederland en eindigen als elfde. Blanche gaat er voor België vandoor met een vierde plek.
 • Tom Daley trouwt met zijn vriend Dustin Lance Black en dat levert sprookjesachtige beelden op.
 • In dierentuin Artis worden twee homoseksuele vale gieren vader van een baby. Ze broeden samen een ei uit.

Jaimie is Mister Gay Belgium. Foto: Monseigneur Madhatter / Visagie: Danitsja WijnmalenJuni

 • Heel erg verdrietig: begin juni wordt bekend dat Sandra Reemer is overleden. De zangeres scoorde grote hits en deed maar liefst drie keer mee aan het Songfestival. 
 • Jehovah’s Getuigen verspreiden een film met een anti-homoboodschap. Dat is niet de eerste keer, een jaar eerder raakte het kerkgenootschap in opspraak vanwege een misleidende animatievideo waarin kinderen werd bijgebracht dat homoseksualiteit een keuze is.
 • Mieke Martelhoff stopt na 37 jaar met de Vivelavie. 'Ik kom niet meer aan andere dingen toe', vertelt de oud-eigenaar van een van de laatste cafés voor lesbiennes in Amsterdam.  
 • Facebook komt met een nieuwe functie: de regenboog-like. Naast een like, hartje en gezichtje kon je ook op posts reageren met een prachtige regenboog-like. Helaas alleen tijdens het Pride-seizoen. Meer dan 14.000 mensen tekenen een petitie om de like terug te halen
 • De Braziliaanse Pedro Gicca wordt gekroond tot knapste man ter wereld. In Italië wint hij de Mister Global-verkiezing.  

Knap is Pedro Gicca zeker. Juli

Greyson Chance komt ervoor uit op mannen te vallen.Augustus

 • 'Bekeerde homo' Thony besluit toch maar weer met jongens te daten. EO-jongerensite BEAM publiceerde drie jaar geleden een omstreden interview met de jongen uit het Zeeuwse Goes. Hij zij toen zich opnieuw te hebben bekeerd tot het christendom en zwoer seks met jongens af. Na lange tijd strenggelovig door het leven te gaan en zelfs te experimenteren met meisjes, kwam Thony terug op zijn beslissing. Hij vertelde over zijn beslissing in een uitgebreid interview met Gay.nl. 'Toen ik eindelijk rust had, zag ik in dat ik een verplicht celibatair leven nooit ging volhouden.' 
 • Beth David en Esteban Bravo brengen de korte film In a Heartbeat uit. Je ziet het schattige verhaal van student Sherwin, die razend verliefd is op een van zijn medescholieren, maar hem niet de liefde durft te verklaren. De video is inmiddels al bijna 35 miljoen keer bekeken. 
 • Tieneridool Aaron Carter komt uit de kast als biseksueel. ‘Ik heb dit deel van mijn identiteit bijna de helft van mijn leven verborgen gehouden.'
 • Pride Amsterdam was opnieuw een groot succes. Wij voeren dit jaar mee op de boot van De Nederlandse Scouting, die de prijs won voor Beste Statement. De deelname van de Iraanse boot liep uit op een fiasco: Een paar meter na de officiële start van de parade kwam de boot stil te liggen en liet de schipper hen in de steek. Lucien Spee, algemeen directeur van Stichting Amsterdam Gay Pride, luidde wel de noodklok over de toekomst van de Pride. Ook ontstond er ophef, toen bleek dat Primark alle Pride-opbrengsten in eigen zak stak
 • Onder de noemer 'het is maar een kus' zet Vogue Italia twee zoenende mannen én twee zoenende vrouwen op de cover

De Italiaanse Vogue plaatst zoenende mannen op de coverSeptember

 • Kledinggigant Zara liet in september flinke steken vallen op het gebied van LHBT-vriendelijk beleid. Syrische LHBT-vluchtelingen kregen een winkelverbod en transpersonen bleken welkom op de mannen- noch de vrouwenafdeling. GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens voerde actie door jurken te passen in de Zara
 • Ook jongerenblad LINDA.meiden gaat de fout in. Opnieuw komt het magazine met een cover met zoenende hetero's – dit keer Monica Geuze en Anna Nooshin – om zogenaamd de homo-emancipatie te bevorderen. Over de beoogde boodschap 'fuck hokjes' ontstaat grote ophef. Wij vroegen een aantal meiden die echt op meiden vallen te reageren op de cover. 'Not this shit again', reageerde een van hen.
 • Het Amerikaanse supermodel Teddy Quinlivan komt uit de kast als transvrouw. 'Ik wil de held zijn die ik nooit heb gehad', zegt ze in een interview. 

GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens voert actie tegen ZaraOktober

 • Sinds oktober dit jaar mogen Duitse homokoppels met elkaar trouwen. In juni stemden 393 parlementsleden vóór openstelling van het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. 226 mensen, waaronder Bondskanselier Merkel, stemden tegen. Dat mocht de pret niet trouwen: Ehe für alle!
 • Kevin Spacey komt uit de kast. Wat volgt is een grote publieke woede richting Spacey. Zijn coming-out valt namelijk gelijktijdig met beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres. In het nieuwe seizoen van House of Cards is de acteur niet meer te zien. 
 • Leuk: de 16-jarige 5-havo-leerling Simon van Ieperen was de pestkoppen op zijn school helemaal zat. Hij besloot een presentatie over homoacceptatie te geven om zo zijn medeleerlingen bewuster te maken van de acceptatie van homoseksualiteit. 'Ik kan veel hebben, maar toen ik merkte dat mijn vrienden last hadden van de pestkoppen en niet uit de kast durfde te komen, besloot ik in actie te komen.'
 • Het Homomonument bestaat dertig jaar! Er komt een documentaire, groot feest in Paradiso en tramhalte 'Westermarkt' wordt omgedoopt tot tramhalte 'Homomonument'. 
 • De Amerikaanse acteur Dan Amboyer komt uit de kast. 'Veel mensen zeiden dat ik het beter niet kon zeggen.'
 • Er komt vreselijk nieuws uit Egypte. Daar is een klopjacht op homo's gaande. 14 Egyptische mannen werden veroordeeld voor jarenlange gevangenisstraffen

Karl en Bodo zijn de eerste Duitse homo's die trouwen in Duitsland.November

Koningin Máxima leerde van alles bij over seksuele diversiteit.December

Australië stemt vóór liefde