Eerst een korte terugblik op onze voorspellingen van vorig jaar. Wat is er precies uitgekomen? World Pride in Madrid werd inderdaad een daverend succes, de schattige Pride in Lemelerveld helaas iets minder. Het huwelijk werd opengesteld voor homo's in Finland, Duitsland, Oostenrijk en, op de valreep, Australië. Moonlight won niet alleen de Oscar voor beste film, maar werd door de Nederlandse filmpers gekroond tot beste film van het jaar.

Tijd voor 2018!  

Party with Pride

 • Begin dit jaar opent in Amsterdam-Zuidoost JACK, een grote LHBT-friendly house- en technoclub met riant dakterras. Wat je kunt verwachten? Dat is iedere avond een verrassing
 • Fan van Pride? Dan wordt 2018 jouw jaar. In augustus natuurlijk met Pride Amsterdam, een weekend later volgt een grote Pride in Antwerpen. Maar je kunt ook naar Den Haag (naar verwachting 9 juni), Utrecht (16 juni), Rotterdam Pride (21 september) en Dordrecht Pride (15 september). 
 • Een keer een Pride buiten de Benelux bezoeken? Die in Tel Aviv (8 juni) kunnen we van harte aanbevelen. Die in Berlijn (27 juli) is ook zeer de moeite waard.
 • Dit jaar is het aan Gouda om Roze Zaterdag te organiseren. Op 23 juli kleurt de kaasstad in de kleuren van de regenboog. Gouda neemt daarmee het stokje over van Den Bosch en Oss. 

Voor je gezondheid

 • De homorugbyclub Amsterdam Lowlanders gaat in 2018 de Bingham Cup organiseren, het tweejaarlijkse WK Gay Rugby. Daardoor komen er meer dan 2000 rugbyers naar Nederland.
 • Dit jaar vindt de tweejaarlijkse International AIDS Conference plaats in Amsterdam. De vorige editie vond plaats in Zuid-Afrika. Daar kwamen destijds duizenden mensen uit meer dan 200 landen op af, om samen te werken aan een wereld zonder aids.
 • België, Frankrijk, Kenia, Zuid-Afrika, Israël, Noorwegen: allemaal landen waar hiv-preventiemiddel PrEP inmiddels wordt vergoed. Ondanks dat organisaties als het Aidsfonds en Soa Aids Nederland het erover eens dat dit de enige manier is om het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland substantieel te verminderen, lijkt de kans klein dat er dit jaar een vergoeding voor het middel zal komen. Eind vorig jaar stemde de Tweede Kamer tegen een overbruggingsregeling.

Now let the music play

 • 'Nooit eerder klonk een album zo persoonlijk.' Althans, dat hoopt Kylie Minogue halverwege dit jaar te horen in een recensie over haar nieuwste album. Ze heeft haar best gedaan: haar album, dat waarschijnlijk verschijnt in de lente, gaat onder andere over homorechten en haar gestrande relatie met Joshua Sasse. 
 • 'Havana ooh na-na', je kreeg het nummertje van Camila Cabello vast niet uit je hoofd vorig jaar. 12 januari komt haar eerste studioalbum uit met zeven nieuwe nummers. Fifth Harmony, de band die ze met veel Cabello verliet, komt waarschijnlijk ook met een nieuw album. 
 • Met welk nummer gaat Waylon ons vertegenwoordigen in Portugal? Hij gaat in mei voor Nederland naar het Songfestival. Hoofddoel: beter zijn dan toen hij met Ilse op het podium stond als de Common Linnets. Winnen dus. De halve finales vinden plaats op 8 en 10 mei, de finale op de 12de.

Ilse en Waylon tijdens het Songfestival in 2014

Openstellen, dat huwelijk!

 • Homo's in Australië mogen vanaf februari eindelijk met elkaar trouwen.
 • Sinds vorig jaar mogen Duitse homo's met elkaar trouwen, in Oostenrijk mag dat vanaf 2019. Maar waar blijft Zwitserland, vragen vragen veel politici uit dat land zich af.
 • En ook in Taiwan mag het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht worden ingevoerd. Het duurt echter waarschijnlijk nog tot 2019. 

Pride in Oostenrijk wordt dit jaar waarschijnlijk nog groter

Diversiteit op het grote en kleine scherm

 • De recensent van Winq zei het al eerder: Call Me By Your Name zorgt voor emotioneel vuurwerk. De film gaat over een Italiaanse jongen die in de zomer van 1983 verliefd wordt op een assistent van zijn vader. Vanaf 11 januari is dit meesterwerk te zien in de bioscoop.
 • Fans weten het natuurlijk al lang: het derde seizoen van RuPaul's Drag Race All Stars start op 25 januari. Queens die meedoen? Onder anderen Shangela (seizoen 2 én 3), Trixie Mattel (seizoen 7) en Aja, uit het vorige seizoen. In de lente gaat het nieuwe seizoen van de reguliere Drag Race van start. 
 • Het Britse antwoord op Brokeback Mountain? Dat moet God's Own Country worden. De film gaat over twee schapenboeren die verliefd op elkaar worden. Vanaf 29 maart in de bioscoop.
 • Nog iets om naar uit te kijken: de Israelische film Bar Bahar, over drie Palestijnse vrouwen die samen in Tel Aviv wonen. Ze leven alle drie een dubbelleven. Alleen al de moeite waard voor de megaknappe Mahmoud Shalaby. Draait vanaf 4 januari in de bioscoop. 

Een scene uit de film Bar Bahar

Kinderboekenrevolutie

 • Pim Lammers had vorig jaar groot succes met Het lammetje dat een varken is, het eerste Nederlandse prentenboek met transgender-thema. In februari komt hij met een vervolg: De boer en de dierenarts, over een verlegen boer die smoorverliefd wordt op een dierenarts. Vinden we leuk!

We wensen jullie allemaal een mooi en gelukkig 2018!