De een maakt meer kans om via seks hepatitis C op te lopen dan de ander. In de praktijk komt hepatitis C vooral voor onder mannen met hiv. Ook wordt hepatitis C wat vaker gevonden onder sommige mannen die PrEP (gaan) gebruiken. Hiv-negatieve mannen, waaronder PrEP-gebruikers, hebben een groter risico op hepatitis C, als ze seks zonder condoom hebben in een netwerk waarin hepatitis C voorkomt.

'Op kamertemperatuur kan het virus vier tot zes weken overleven'

Oplopen en voorkomen
Het virus is hardnekkig. Het lijkt op kamertemperatuur vier tot zes weken te kunnen blijven leven op materialen als staal, plastic, rubber en zelfs in glijmiddel. En restjes glijmiddel, die vind je natuurlijk overal. Denk aan toys en op handdoeken waarop je ligt. Gelukkig kun je best veel doen om de kans dat je hepatitis C oploopt te verkleinen. Zo helpt het om geen toys of andere attributen te delen (en als je dat toch per se wil, ze vooraf goed te reinigen en te desinfecteren), op je eigen handdoek te gaan liggen als je bottom bent, en altijd je eigen glijmiddel en spoelstaaf mee te nemen.

Testen 
Als je van jezelf weet of als je denkt dat je
 een verhoogd risico loopt op hepatitis C, is het raadzaam om je regelmatig te testen, met name als je risicovolle seks hebt gehad. Dit kan via de huisarts, eventueel via de soa-poli van de GGD als je hiv hebt of PrEP gebruikt, of via een thuistest. Let wel: testen bij je huisarts gaat van je eigen risico af en als jouw soa-poli test op hepatitis C, dan kun je er maximaal twee keer per jaar terecht (tenzij je gewaarschuwd bent door een partner en een waarschuwingscode hebt).

Via NoMoreC, een initiatief van onder andere Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en AMC, kun je de C-test bestellen. Dit is een betrouwbare test die je thuis door middel van een vingerprik afneemt. Deze RNA-test stuur je vervolgens kosteloos naar het laboratorium en je krijgt binnen een week online de uitslag. Speciaal voor NoMoreC sponsort de fabrikant deze test, waardoor ze veel goedkoper zijn dan normaal. De C-test is verkrijgbaar voor 25 euro per stuk (of 20 euro per stuk bij een ‘abonnement’ van vier tests).


Meer info over hepatitis C vind je op nomorec.nl. (Tekst gaat door onder foto)

Jörgen (36) heeft tot nu toe geen hepatitis C-infectie gehad. Hij is hiv-positief en heeft seks in netwerken waar hepatitis C veel voorkomt.

“Hoewel ik zelf nooit hepatitis C heb gehad, zie ik het in mijn vrienden- en kennissenkring en seksuele netwerk geregeld voorkomen, zeker wel bij tien mensen. Ik was er vroeger wel bang voor. Toen zag ik het bij veel mannen om me heen én kreeg ik binnen één jaar drie keer een telefoontje van een seksuele partner die zei: ‘Ik moet je wat vertellen.’

Als ik een keer een ‘gewone’ soa heb, vind ik het natuurlijk supervervelend en denk ik: dit nooit weer. Maar het leidt eigenlijk niet tot een gedragsverandering in mijn seksleven. Met hepatitis C is dat anders. Vooral in de periode dat ik er heel angstig voor was, vond ik dat als ik ooit hepatitis C zou krijgen, dat een omslagpunt zou moeten zijn. Dat ik het me niet kon veroorloven om het nóg een keer op te lopen.

"Vroeger was de behandeling zo heftig dat je een halfjaar uit de running was"

Om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen, daar is in de praktijk bijna geen beginnen aan. Maar alles wat je doet om het risico op hepatitis C te verminderen, helpt. Ik probeer vooral te zorgen dat ik zo min mogelijk dingen deel, zoals rietjes om mee te snuiven, toys of spoelstaven. Dat zijn wel harde afspraken die ik met mezelf heb gemaakt, hoewel er ook weleens iets mis gaat.
 Ik ben er relaxter over geworden omdat de behandeling inmiddels veel minder ingrijpend is.

Vroeger was
 de behandelwijze heel heftig. Dan moest je een halfjaar allemaal pillen slikken en werd je geïnjecteerd met spul waar je heel erg depressief van kon worden. Die behandeling had ook maar een slagingskans van zestig procent. Daarmee was je eigenlijk een halfjaar uit de running.
 Je kon nauwelijks werken. En als dat toch lukte, hield je geen energie meer over voor een sociaal leven. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. 
In mijn omgeving hoor ik er tegenwoordig veel minder mensen over. Volgens mij is men er niet meer zo bang voor als vroeger. Behalve de mannen die al eens eerder hepatitis C hebben gehad, die willen het écht nooit meer.”

Raymond (43) heeft twee keer een hepatitis C-infectie gehad. Ook Raymond is hiv-positief en heeft seks in netwerken waar hepatitis C veel voorkomt. Hij draagt sinds oktober vorig jaar de titel Mr. Leather Europe.

“Ik heb nu twee keer hepatitis C gehad en ik wil het nooit meer. De eerste keer dat ik het kreeg, werd ik nog met de oude medicatie behandeld. Dat was echt een hel. Tijdens de behandelperiode ben ik blijven werken, maar dat was heel zwaar. Je moest jezelf wekelijks een injectie geven. Ik deed dat op vrijdag, met als gevolg dat ik de rest van het weekend rillend onder een dekentje op de bank lag.


Toen ik het een tweede keer kreeg, voelde het als een klap in m’n gezicht. Ik voelde me zó stom, omdat ik naar mijn idee juist veel voorzichtiger was geweest. Ik besefte niet hoe makkelijk je het kunt krijgen. Gelukkig had ik toen net mazzel en mocht ik met een test van de nieuwe behandelmethode beginnen.
Na die tweede keer ben ik écht goed gaan nadenken. Ik besloot dat ik niet steeds in deze molen wilde blijven zitten. Ik heb wat aanpassingen gedaan in de manier waarop ik seks beleef.

"Seks is veel minder geil als je het bijna steriel probeert te maken"

Tegenwoordig heb ik een vaste vriend en doen we niet veel buiten de deur. Als het wel zou gebeuren, neem ik zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen. Dat is niet altijd leuk of makkelijk, zeker niet als er drugs in het spel is. Seks is veel minder geil als je het bijna steriel probeert te maken.


Als ik in Berlijn ben, bijvoorbeeld voor Folsom, vermijd ik de grote feesten. Ik heb het idee dat daar meer drugs wordt gebruikt en men bijna alleen maar op jacht is naar seks. Ik ga liever naar kleinere bars. Laatste was ik in een club. Er was een geile atmosfeer en er hing een sling. Ineens schoot me te binnen: wat als die niet schoon is? Daar kun je het dus óók van krijgen. Dat soort dingen realiseerde ik me eerst niet, nu ga ik daar anders mee om. Ondanks dat ik door mijn titel zo vol in de fetisjscene 
zit, en met name in de leerscene, ben ik flink rustiger en minder extreem gaan leven.”

Tekst: Martijn Tulp / Beeld: Ilja Keizer