Meerdere onderzoeken toonden in het verleden aan dat homomannen consequent minder verdienen dan hun hetero collega’s. Bij het vergelijken van de inkomsten van twee mannen met exact dezelfde vaardigheden, verantwoordelijkheden, opleidingsniveaus en jaren ervaring, verdienden heteromannen lange tijd vijf tot tien procent meer dan homomannen.

Dit is de eerste keer dat de resultaten van een onderzoek een verschuiving suggereren. Het onderzoek werd geleid door Kitt Carpenter, economieprofessor en directeur van het Vanderbilt LGBT Policy Lab. Hij suggereert dat de verbeterde houding tegenover LHBT’s in de samenleving een belangrijke factor is die deze verschuiving verklaart.

'Lesbische vrouwen verdienen nog altijd consequent meer dan hetero vrouwen'

Het ligt volgens professor Kitt Carpenter voor een deel aan positieve discriminatie, maar waarom homo's meer verdienen is niet helemaal duidelijk. Uit het onderzoek blijkt dat lesbische vrouwen al twintig jaar meer verdienen dan heteroseksuele vrouwen. De oorzaak daarvan kan volgens professor Carpenter dat lesbische vrouwen minder vaak kinderen krijgen. 

Carpenter voerde tevens een soortgelijk onderzoek uit onder vrouwen. De resultaten daarvan waren precies in lijn met die van andere onderzoeken van de afgelopen decennia: lesbische vrouwen verdienen consequent meer dan heterovrouwen met een soorgelijk werkprofiel.

Meer lezen over inclusie op de werkvloer? Afgelopen zomer onderzochten we de status van LHBT-acceptatie op de werkvloer in het Big Blue Business Book.

Bron: New Now Next