ANNE+ is een luchtige webserie over lesbiennes en dat is vrij uniek

"In veel te veel series en films wordt lesbisch zijn geproblematiseerd"

28 juni 2018, Martijn Kamphorst, 4 minuten

Maud en Valerie vallen allebei ‘heel erg op meiden’. Op tv en het witte doek misten ze echter in hun tienerjaren verhalen waar ze zich goed in konden herkennen. Daarom komen ze met ANNE+, een luchtige webserie over de datingavonturen van een lesbische twintiger in Amsterdam. "Spoiler alert: Anne blijft kerngezond."

Krap acht dagen na het opstarten van hun crowdfundingactie om de serie af te kunnen monteren, was de beoogde 12,5 duizend euro al binnen. "We hebben die actie duidelijk veel te voorzichtig ingestoken", vertelt Valerie Bisscheroux (24), afgestudeerd filmproducent en regisseur van ANNE+. "De eerste keer dat ik werkte met crowdfunding, moesten we het geld bij elkaar schrapen; nu stroomde het binnen. Echt overweldigend: we zijn duidelijk iets aan het maken waar veel meiden naar snakken."

In december 2015 kwam afgestudeerd theaterwetenschapper Maud Wiemeijer (tevens 24) met het idee voor ANNE+, tijdens een familievakantie in Indonesië. "Ik kende Valerie van het uitgaan en wist zeker dat zij er ook interesse in zou hebben: een luchtige serie over lesbiennes in de grote stad. Vanuit Indonesië heb ik haar meteen een berichtje gestuurd. De dag nadat ik terugkwam zijn we direct gaan zitten en de rest is geschiedenis."

Net als Maud en Valerie, bestaat ook een groot deel van de cast en crew uit meiden die op meiden vallen – hoofdrolspeelster Hanna van Vliet incluis. "Dat was voor ons heel belangrijk, omdat we geloven dat de beleving zo realistischer overkomt", vertelt Valerie. "Je neemt die persoonlijke bagage mee bij het invullen van je rol en herkent beter welke struggles je doormaakt als lesbische meid. Bij actrices die niet gay zijn en een lesbisch personage spelen, loop je het risico dat ze de plank flink misslaan."

"Ik heb de rol van Anne geschreven op Hanna", vertelt Maud, verantwoordelijk voor het script. "Toen we het de eerste keer over dit concept hadden, waren we er heel gauw uit dat we haar voor deze rol wilden vragen. Hanna heeft iets heel nuchters wat we goed bij de rol vinden passen. Daarbij is ook zij naar Amsterdam verhuisd voor haar studie, om op zoek te gaan naar wie ze is en wat ze wil. Er zijn dus veel raakvlakken. Ik denk dat de serie voor veel meiden herkenbaar is."

“Een lesbisch koppel in een van de vele Nederlandse romkoms zou een enorme stap zijn”

Dat Anne op vrouwen valt, vormt in de serie nooit een probleem. Maud: "Ze is al lang en breed uit de kast en in zes afleveringen van ongeveer twintig minuten volgen we haar avonturen met zes verschillende meiden, verspreid over vier jaar. Door het concept weet je dat het aan het eind van iedere aflevering uitgaat, maar het gaat juist om wat die relaties met haar wereldbeeld doen en om wat er in de tussentijd gebeurt."

Dat probleemloze is een heel bewuste keuze. Maud: "Mijn eerste ervaring met een lesbisch personage in een mainstream serie was ziekenhuisserie ER. Daar zat een lesbische vrouw in, Kerry, die een relatie had met een andere vrouw, Sandy. Allemaal supermooi, totdat Sandy ineens omkwam in een ongeluk. In Grey’s Anatomy zat een soortgelijke verhaallijn. En in de film Lost and Delirious ook."

Anne Plus Interview

‘Het is natuurlijk heel gaaf dat er überhaupt een lesbische verhaallijn in een serie of film zit, maar heel vaak heeft dat verhaal een dramatische of negatieve wending’, vertelt Valerie. ‘Er zijn wel een paar goede voorbeelden – Carol en Fucking Åmål, bijvoorbeeld – maar er zijn nog altijd veel te weinig series en films over lesbische meiden waarin geen sprake is van een tragische dood of een lastige coming-out. Dat is niet bepaald bemoedigend.’ Maud valt in: ‘Ik zeg wel vaker: hoe moeilijk is het nu om in een van de vele Nederlandse romkoms een keer een lesbisch koppel te verwerken? Het gebeurt zelden, maar het zou een enorme stap zijn.' Valerie: 'Spoiler alert: Anne blijft kerngezond.’

Toen Maud en Valerie de eerste teaser voor ANNE+ lanceerden, bleek duidelijk dat er interesse was. Het nieuws van de webserie bereikte ook veel buitenlandse media. ‘We hadden van tevoren al besloten dat het een webserie moest worden’, vertelt Maud. ‘We willen dat de serie goed bereikbaar is voor iedereen. Alle afleveringen worden dus ondertiteld. Ook een 14-jarig meisje in een christelijk dorp in Brazilië moet ernaar kunnen kijken. We maken ANNE+ in eerste instantie voor de meiden die, net als wij, representatie missen in mainstream media.’

“We spelen ook bewust met diversiteit op andere gebieden”

Die representatie proberen de makers ook op andere vlakken te veroorzaken. Valerie: "We zijn beiden 24 en zijn onze blik op de wereld dus nog aan het verruimen. Geloofwaardige lesbiennes neerzetten, dat kunnen we in ieder geval, maar de diversiteitsdiscussie knaagt ook op andere gebieden aan me. Wij zagen onszelf in mainstream media niet gerepresenteerd als Nederlandse lesbiennes, maar veel anderen zien zichzelf op allerlei andere vlakken ook niet gepresenteerd. We zoeken in eerste instantie de beste actrices voor de rollen, maar spelen bij het casten ook zeker met diversiteit op het gebied van bijvoorbeeld culturele achtergrond. Daar gaan we heel bewust mee om."

Anne Plus Interview

Voor het vormen van haar karakters, deed Maud een flinke greep in haar eigen datingverleden en dat van Valerie en andere betrokkenen. "Exen van ons zullen er waarschijnlijk van alles in herkennen, maar we hebben uiteraard geen personages direct gekopieerd uit ons eigen leven. Het leuke is dat ik merkte dat er heel veel overeenkomsten zijn tussen onze ervaringen."

ANNE+ gaat op 30 september tijdens het Nederlands Film Festival in première.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau