Er werden maar liefst 24.000 berichten aangepast. Vanaf vandaag moeten alle reizigers zich een beetje meer welkom voelen. 'In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur hoe hij zijn of haar gastvrijheid uit. Iedere reiziger is ons even lief', voegt president-directeur van NS Van Boxtel nog even toe. 

Afgelopen zomer werd bekend dat de Nederlandse Spoorwegen de berichtgeving aan ging passen. In Londen werden eerder de omroepberichten van het metronetwerk al genderneutraal gemaakt.

Iedereen welkom
'We zijn hierna bij onszelf te rade gegaan en "beste reizigers" leek ons beter passen', vertelde NS-woordvoerder Anita Middelkoop destijds. 'Dames en heren was misschien wat te afstandelijk. Het is van belang dat iedereen zich welkom voelt.'

Gemeente Amsterdam
Ook de gemeente Amsterdam paste afgelopen zomer de communicatie aan. Inwoners worden daar niet langer aangesproken met 'dames en heren', maar met 'beste Amsterdammers'.

Meest irritante woord
De aanpassingen van zowel de NS als de gemeente Amsterdam konden naast veel positieve reacties rekenen op een storm van kritiek. Het woord 'genderneutraal' werd eerder deze week zelfs verkozen tot meest irritante woord van 2017.