In een nieuw onderzoek naar homoseksualiteit hebben wetenschappers ontdekt dat vrouwen die meerdere keren in verwachting zijn van een jongen per zwangerschap langzaam antilichamen ontwikkelen die volgende zwangerschappen beïnvloeden. Deze antilichamen, ook wel immunoglobinen genoemd, zijn een reactie op eiwitten die aanwezig zijn in mannelijke hersenen, in dit geval van de baby.

Vermoedelijk beïnvloeden deze antilichamen de hersenontwikkeling van het ongeboren kind en hebben ze op die manier invloed op de ontwikkeling van de seksuele oriëntatie.

'Dit is een grote stap in het onderzoek naar de genetische aanleg voor homoseksualiteit'

Hoofdonderzoeker Tony Bogaert geeft een korte toelichting: 'Het lijkt erop dat sommige vrouwen tijdens de eerste zwangerschappen van een mannelijke nakomeling, of soms net na de geboorte, de voor hen vreemde lichaamsstof (het NLGN4Y-eiwit) opmerken en een immuunrespons ontwikkelen. Later, bij nieuwe zwangerschappen van jongens, zorgt het hoge aantal antilichamen ervoor dat de hersenontwikkeling van de mannelijke nakomelingen beïnvloedt wordt door dit eiwit.'

De resultaten van dit onderzoek zijn volgens Bogaert, zeker als ze later worden onderstreept door een nieuw en onafhankelijk team van onderzoekers, erg diepgaand.

In het onderzoek naar de genetische aanleg voor homoseksualiteit is dit een grote stap, omdat het aantoont dat er wel degelijk sprake lijkt te zijn van een biologische oorzaak.

Bogaert vervolgt: 'Samen met meer onderzoek naar het oudere-broefeffect helpt dit onderzoek het idee te onderstrepen dat er, in ieder geval bij mannen, een grote genetische basis is voor seksualiteit. Dit is het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek waarin we gekeken hebben naar de relatie tussen het aantal oudere broers en seksuele oriëntatie. Deze studie vormt bewijs voor de theorie dat homosekualiteit geen keuze is, maar genetisch bepaald.'

Ondertussen zijn onderzoekers wereldwijd op zoek naar een zogenaamd 'homogen' en wordt verder onderzoek gedaan naar de biologische achtergrond van seksuele oriëntatie. Onlangs werd bijvoorbeeld in een Amerikaanse studie een aantal genetische variaties ontdekt dat van invloed kan zijn op iemands geaardheid.

Bron: Attitude, Gay Times / Coverbeeld: Poe Brothers, via Wikimedia Commons