Juli dit jaar liet Amerikaanse president Donald Trump via een serie Tweets weten dat transpersonen niet meer welkom zijn in het leger. Reden: er zouden enorme medische kosten bij komen kijken en transgender personen zouden binnen het leger te veel de orde verstoren.

Slechts een jaar eerder maakte Ash Carter, oud-minister van Defensie onder Barack Obama, bekend dat het verbod op transpersonen in het leger juist werd opgeheven.

'Vanaf 1 januari 2018 zijn transgender personen weer welkom in het leger'

Twee rechters vochten de omstreden zet van Trump eerder aan. Het ging om federale rechters Colleen Kollar-Kotelly (oktober) en Marvin J. Garbis (afgelopen maand). Afgelopen maandag legde Kollar-Kotelly daarbij een hoger beroep van Trump naast zich neer.

Pentagon
Volgens de Associated Press is het Pentagon reeds voorbereidingen aan het treffen om transgender personen vanaf 1 januari 2018 weer toe te laten in het leger.

Medische kosten
Trumps aantijging dat transpersonen toelaten tot het leger enorme kosten met zich mee zou brengen bleken onzin. Het tegenovergestelde was waar. Het weren van transpersonen bleek 114 keer duurder dan het behouden ervan.

Bronnen: Associated Press, Gay Star News. Coverbeeld | US Air Force - Michael Smith