‘Net als John Blankenstein heeft Scouting De Lier een zichtbaar statement gemaakt door zich openlijk uit te spreken vóór seksuele diversiteit binnen de organisatie’, zei de jury na bekendmaking van de winnaar. ‘Zij kunnen andere scoutingverenigingen stimuleren hun voorbeeld te volgen en zich aan te sluiten bij de slogan ‘proud to be (sc)out’.

Tegen het AD zegt scoutingleider Jan van der Marcel: ‘Wij willen laten zien dat scouting een plek is waar iedereen zich thuis kan voelen. Die boodschap lijkt aan te komen, want we wonnen er al eerder een prijs mee op de grachtenparade.’

Tweede prijs
Afgelopen zomer nam Scouting De Lier namens Scouting Nederland het initiatief om mee te varen met een boot tijdens Pride Amsterdam. Ze wonnen met hun deelname de prijs voor beste statement.

‘De scouts steken hun nek uit om uit te dragen dat ze er voor iedereen zijn’, zei wethouder Marga de Goeij tijdens de uitreiking van de John Blankensteinprijs. ‘Ik hoop dat hun voorbeeld veel navolging zal krijgen.’

Video
Afgelopen zomer stonden wij op de boot van de Scouting tijdens de Pride Amsterdam. 'LHBT's hebben altijd een plek gehad binnen de scouting en diversiteit is heel vanzelfsprekend binnen onze vereniging', zei Jaap Boot, voorzitter van Scouting Nederland destijds. Hij vond het tijd dat die boodschap nu eens zichtbaar werd voor de rest van het land. 

John Blankenstein
De John Blankensteinprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie die zich positief heeft ingezet voor seksuele diversiteit in de omgeving Den Haag. John Blankenstein was als een van de grootste scheidsrechters van Nederland een groot voorvechter van homoacceptatie binnen de voetbalwereld.

Vorig jaar won basisschool de Kleine Keizer uit Den Haag de prijs voor de aandacht die zij besteedden aan seksuele diversiteit. Dit jaar waren ook Eveline van de Putte en Luuk Wessels genomineerd voor de John Blankensteinprijs. Van de Putte zet zich in voor zichtbaarheid van homo’s in zorgtehuizen en Wessels organiseert gayfeesten in Den Haag.

Bron: AD