Uit de kunst

Bij hun geboorte leken Laurens en Yentl tweelingzussen, maar niets bleek minder waar

Fotografe Judith Helmer

17 december 2017, Martijn Kamphorst, 4 minuten

Laurens en Yentl werden geboren uit hetzelfde eitje. Ze deelden zelfs dezelfde vruchtzak. Bij de geboorte leken ze tweelingzussen, maar drie jaar terug ging Laurens in transitie om zijn lichaam in lijn te brengen met zijn identiteit. Voor haar fotoserie 'Identically Different' volgde Judith Helmer hen een jaar lang, om bloot te leggen wat deze verandering met hun band deed. "Ik heb ze echt opnieuw naar elkaar toe zien groeien."

"Het schieten van een technisch perfecte foto is voor mij niet het belangrijkst, ik word pas enthousiast wanneer ik erin slaag een verhaal te vertellen." Daar neemt Judith (35) dan ook graag de tijd voor. Maar liefst een jaar lang volgde en fotografeerde ze tweeling Laurens en Yentl Zevenbergen, vlak na Laurens’ transitie van meisje naar jongen.

"In bijna alles wat ik maak spelen onderwerpen als familiebanden en onderlinge relaties een rol. Ik herinner me nog mijn allereerste opdracht aan de Fotovakschool, waarbij we een bestaande foto als uitgangspunt moesten nemen. Ik koos voor een beeld van mijn eigen vier generaties: een foto van mij als baby, met mijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder."

Kinderfoto van Laurens en Yentl

Waarom juist dit thema zo’n belangrijk onderwerp vormt in haar werk, heeft Judith nog steeds niet helemaal haarscherp. "Ik ben zelf in een hecht gezin geboren. Toen ik een jaar in Amerika studeerde, besefte ik pas hoe hecht. De nabijheid die ik thuis voor lief nam, was ineens niet meer vanzelfsprekend en miste ik enorm. Juist die afstand deed me beseffen hoe belangrijk familie voor me is. Ik ben ergens ook altijd een beetje bang om ze te verliezen en maak heel bewust tijd voor ze vrij. Misschien fascineert het me daarom zo hoe andere families en gezinnen met elkaar omgaan."

De tweeling

In het tweede jaar van haar opleiding besloot Judith een serie te schieten over tweelingen. "Ik zocht lang naar een scherpe, originele invalshoek. In die tijd keek ik naar Hij is een Zij. Ik vond het erg interessant, om zo’n intiem kijkje te krijgen in andermans leven en meer te weten te komen over wat het betekent om transgender te zijn. Ik vroeg me destijds gelijk af hoe dat werkte bij tweelingen; of bij een identieke tweeling allebei de kinderen dan transgender zijn. Na wat googelen kwam ik uit bij een Australische eeneiige tweeling, die zich later ontwikkelde tot broer en zus."

“Laurens en Yentl hadden beiden een zware start”

Judith nam contact op met Transgender Netwerk Nederland om na te vragen of dit vaker voorkwam, en of zij haar in contact konden brengen met een soortgelijke tweeling. "Zij hebben een oproep voor mij uitgezet, die toevallig werd opgepikt door Thijmen, de huisgenoot van Laurens. Zo ben ik met hem en zijn zus in contact gekomen."

Laurens en Yentl zijn een mono-monotweeling. "Dat zijn heel risicovolle zwangerschappen. Omdat deze eeneiige tweeling de placenta deelt, is er gelijk een strijd om voedsel. Daarbij delft een van de twee vaak het onderspit. Laurens en Yentl zijn beide met een zeer laag gewicht ter wereld gekomen en hadden beiden een zware start. Laurens woog 1500 gram, Yentl 2200 gram."

Identically Different

Intieme band

Na een kort gesprek via Facebook messenger, reisde Judith af naar Nijmegen voor een eerste ontmoeting met de tweeling. Zonder camera. "Ik vind het belangrijk om eerst te ontdekken of er een klik is. Ik was ook best zenuwachtig, kan ik me herinneren. Uiteindelijk hebben we een hele middag op een terras zitten kletsen. Ik was toen al erg onder de indruk van hoe open Laurens vertelde over zijn transitie op een vol terras, zonder enige schaamte of reservering. Ik kan me voorstellen dat dat voor velen een enorme drempel moet zijn. Laatst vertelden ze dat ze ja tegen me hebben gezegd omdat ze het zo fijn vonden dat ik op hen beiden wilde focussen. Normaal draait het alleen om Laurens, omdat hij transgender is."

“Een verhaal op de juiste manier vertellen kost tijd”

Een jaar lang bezocht Judith de tweeling, in toenemende mate. "Op een gegeven moment was ik er bijna ieder weekend wel een dag te vinden. Soms bleef ik zelfs slapen, op een luchtbedje bij Laurens. Ik zoek in al mijn projecten naar een echte verbinding, die kan ik het best krijgen door mensen langer te volgen. Hoe meer ik mijzelf openstel, hoe meer de mensen die ik vastleg dat doen. Het is een wisselwerking, die me uiteindelijk dingen laat blootleggen die veel wederzijds vertrouwen vragen, die soms op het eerste gezicht niet te zien zijn. Het merendeel van de foto’s die ik gebruikt heb in de uiteindelijke selectie, heb ik dan ook in een later stadium geschoten. Dit verhaal op de juiste manier vertellen kost tijd."

 

Identically Different

Judith zoomde bewust enkel in op de relatie tussen Laurens en Yentl. "Andere familieleden heb ik voor nu buiten beschouwing gelaten. Toen ik de tweeling leerde kennen, waren ze 19. Er was in korte tijd heel veel gebeurd. Laurens was kort daarvoor geopereerd en had een jaar lang aan de testosteron gezeten. Je merkte dat ze iets verder van elkaar afstonden, dat ze meer bezig waren geweest met hun eigen ontwikkeling, dan met elkaar. Mede door dit project zijn ze weer veel meer met elkaar op gaan trekken. Ik heb ze opnieuw naar elkaar toe zien groeien en durf te zeggen dat ze inmiddels weer de twee-eenheid zijn die ze als kinderen al waren."

“Ik heb veel respect voor mensen die een transitie durven ondergaan”

Het verhaal heeft Judiths leven ook verrijkt. “Ik ben blij dat ik de gevoelens die Laurens heeft niet ken. Ik ben geboren als vrouw en ben blij ben met mijn lichaam, voel me erin thuis. Maar ik heb veel respect voor de mensen die een transitie durven ondergaan. Ik ben positief verrast door hoe goed de tweeling is omgegaan met zo’n ingrijpende gebeurtenis. Van Laurens vind ik het knap dat hij heeft durven luisteren naar zijn gevoelens en de stap heeft durven zetten om te zijn wie hij is. En bij Yentl heb ik grote bewondering voor hoe zij zich heeft kunnen openstellen voor de verandering van haar broer. Het veranderde ook veel voor haar identiteit.”

 

Identically Different

Family Matters

Onlangs ontving Judith de Keep an Eye Fotovakschool Award voor haar werk. Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. ‘Daarmee wil ik een nieuwe serie uitwerken, Family Matters. In feite een los vervolg hierop. Ik wil meerdere families gaan volgen in grote veranderingen en laten zien wat voor impact deze verandering heeft op het gezin en hun onderlinge banden. Bijvoorbeeld een gezin waarin iemand anorexia heeft ontwikkeld, of een gezin dat onverhoopt te maken heeft gehad met een aanslag en daarbij familieleden is verloren. Het zijn ingrijpende verhalen, waarbinnen ik altijd een positieve kant probeer te belichten.'

In 'Uit de kunst' zetten we bijzondere kunstenaars in de spotlight. Ben jij een getalenteerde tekenaar, een fenomenale fotograaf of een begenadigd breier? Laat het ons weten via redactie@winq.nl.

Fotografie: Judith Helmer

Artikelen in dezelfde serie - Uit de kunst

“Kinderen vinden twee prinsen die verliefd op elkaar zijn heel normaal”

“We mochten slechts in twee kerken filmen”

Joran maakt een expositie over liefdesverdriet

“Verlies je je mannelijkheid als je een jurk draagt?”

Diederik Kreike onderzoekt de wereld van cruising-apps

“Mozart was een zeer vrije geest, ook seksueel. Daar put ik inspiratie uit”

Igor Vrebac onderzoekt opnieuw het verschil tussen mannelijk- en vrouwelijkheid

"Er zit óók een soort Hollandse nuchtere heteroman in mij"

“Met ballonnen kaart ik maatschappelijke thema’s aan op vriendelijke wijze”

“Deze mensen hebben allemaal voor zichzelf gekozen”

“Mensen denken dat racisme iets is dat van ras tot ras gaat, maar het gaat zoveel verder”

Fahd Larhzaoui maakt voorstelling over de tijd na je coming-out

“Er is in onze maatschappij ruimte genoeg voor de overwinnaar”

“Door dat malle ouder worden, leer je toch wel echt dat less is more”

“Ik dacht dat de emancipatie van LHBTQ’s wel gestreden was”

Teun Seuren maakt collectie over homoseksualiteit en het geloof

Modeontwerpster Sabine Staartjes: van prooi tot paradijsvogel

“Steeds meer mannen slaan aan het breien”

Urgentie voor het vieren van diversiteit voelbaarder dan ooit

"Dansen doet altijd pijn, maar dat hoort bij het vak"

“Mijn foto’s zijn een sprookjesachtige perfectie in een wereld die niet bestaat”

'Dante vs. Mohammed Ali' beleeft wereldpremière tijdens NFF

"Ik verken de extreme uitersten van mijn persoonlijkheid"

“Homo’s zijn in heteronormatief oog nooit echt mannelijk”

Italiaanse mannen voor het eerst uit de kleren voor Sabrina van den Heuvel

Robin van der Haak maakte een film over queer zijn. Wat is dat precies?

Noah Valentyn fotografeert Amsterdam Pride-ambassadeurs

“Schilderijen van Marlene en Audrey moesten mooi zijn, dit was iets anders”

“We zijn het gewoon gaan doen, in elkaars trui en foto's schieten”

Jochem Brouwer fotografeert de mode van Frank Govers

Een onthullend gesprek met producer, model en Insta-hunk Alexander Abramov

REINDIER is niet te stoppen – zelfs niet met een verlamde stemband

“In Roemenië hebben homo's letterlijk een dubbele agenda”

Fotografieduo Dario en Misja over de liefde, dromen en lastige modellen

“Ik probeer zoveel mogelijk homokoppels in mijn strips te plaatsen”

Jauke bestrijdt zijn onzekerheid met fotografie

‘Veel porno is repetitief en slaapverwekkend’

In theatervoorstelling Shopping/F*cking is alles te koop

Sterresoet en Gale geven iconische beelden een gay makeover

Levenskunstenaars Gerald en Martijn zochten zichzelf en vonden elkaar

'Hetero's kunnen nog heel wat leren van LHBT's'

Stephanie en Esther raakten alles en iedereen kwijt, maar vonden elkaar

'Ik ben opdrachten verloren omdat ik fetisjfoto's maak'

'Het menselijk lichaam behoeft geen censuur'

Fotograaf Ewoud Broeksma: "Naakt is gewoon mooier"

‘Met mijn stukken draag ik een steentje bij aan de maatschappij’

"Al mijn films gaan over intimiteit"

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 112

Deze keer: vier verschillende covers vol queer theatertalent

Neem een abonnement

Geef cadeau