PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv-infectie oplopen. In Nederland worden ieder jaar nog zo’n 900 mensen gediagnosticeerd met hiv. Dat aantal kan fors dalen met behulp van PrEP, zo blijkt uit verschilllende onderzoeken. In San Francisco is het aantal nieuwe infecties na introductie van PrEP bijvoorbeeld bijna gehalveerd.

Daarnaast leidt de introductie van het middel tot minder angst voor hiv en blijkt uit onderzoek dat de introductie van PrEP kosten bespaart. Het verstrekken van PrEP is goedkoper dan iemand een leven lang hiv-zorg bieden. Inmiddels is tevens aangetoond dat PrEP niet leidt tot een toename in de verspreiding van andere soa’s.

Momenteel laat de regering de mogelijkheden tot introductie van PrEP onderzoeken. Dat kan nog duren tot 2019. GroenLinks en D66 willen voor die tijd een overbruggingsregeling, waar de Kamer komende week over stemt.

Je steunt de snelle introductie van PrEP door onderstaande voorbeelde-mail in te vullen en te verzenden aan de Kamerleden onder aan dit artikel.

VOORBEELDMAIL
--------
Onderwerp: Steun overbruggingsregeling voor PrEP!

Beste mevrouw, meneer,

Ik vraag u om komende week te stemmen vóór de overbruggingsregeling om de hiv-preventiepil PrEP in Nederland beschikbaar te stellen.
Met PrEP kunnen veel nieuwe hiv-infecties worden voorkómen. In San Francisco werd het aantal nieuwe infecties bijvoorbeeld gehalveerd. PrEP draagt bij aan het welzijn en de seksuele gezondheid. Bovendien bespaart PrEP kosten, want het verstrekken van PrEP is goedkoper dan een leven lang hiv-zorg bieden. Ook leidt PrEP niet tot meer SOA’s. Daarom wordt PrEP al beschikbaar gesteld in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Meer weten over PrEP? Kijk dan hier: https://aidsfonds.nl/files/uploads/Documenten/PrEPoproep2017.pdf

Wat mij betreft is het doel: nul nieuwe hiv infecties in Nederland. Helpt u mee om dat doel te bereiken? Dank u wel!

Met vriendelijke groet,

[NAAM]
--------

Stuur bovenstaande mail met jouw ondertekening naar de volgende Kamerleden:
aukjedevries@tweedekamer.nl; h.veldman@tweedekamer.nl; m.agema@tweedekamer.nl; k.gerbrands@tweedekamer.nl; n.kooiman@tweedekamer.nl; s.dijksma@tweedekamer.nl; femke.arissen@tweedekamer.nl; t.kuzu@tweedekamer.nl; t.baudet@tweedekamer.nl; d.yesilgoz@tweedekamer.nl

Meer informatie? Hier lees je alles wat je moet weten over PrEP.

Coverbeeld: © Gay.nl