Bij binnenkomst slingert eigenaar Bert Nijhof direct de licht- en geluidshow aan: ‘Ladies and gentlemen and everything in between, welcome to Burlesque, your guilty pleasure restaurant. Enjoy, relax and be yourself like never before’, brult een enthousiaste showmaster door de speakers.

In het hart van de Reguliersdwarsstraat, pal tegenover hun andere zaak SOHO, openden Nijhof en compagnon Daniel Pervan onlangs restaurant BurlesQue. ‘We hebben een soft opening gehad. We moesten nog wachten tot de juiste gebruiksvergunning werd vrijgegeven. Tot voor kort mochten we maximaal vijftig man binnenlaten, inclusief personeel, maar ik merkte gelijk al dat ik met gemak drie zittingen kan vullen op een avond. Het hele concept staat als een huis: van de menukaart tot de show: alles is tot in de puntjes uitgewerkt. De vergunning is net binnen, dus

 

A post shared by BurlesQue (@restaurantburlesque) on

Drie jaar terug ging Nijhof aan de slag bij SOHO. Toen het pand tegenover die zaak vrij kwam te staan, dook hij er direct bovenop. Zelf nam hij met zijn man zijn intrek in het appartement boven de zaak. ‘Ik werkte ooit een blauwe maandag bij dragqueen-dinnercafé ’t Sluisje en zag ontzettend veel potentie in zo’n show op een iets grotere schaal. Zoiets heeft Amsterdam nog niet.’

'Laten we eerlijk zijn: de Reguliersdwarsstraat is veranderd'

De meest gestelde vraag tot nu toe, is of BurlesQue een gaybar is. ‘Dat is het niet, we zijn er voor iedereen. Althans, voor iedereen die anderen vrij laat om zichzelf te zijn. Maar laat ik duidelijk zijn: de gayness zit absoluut in het DNA van deze zaak. Daar zit ook onze kracht in. We werken voor de show met professionele dragqueens – dat is voor iedereen leuk. Met BurlesQue brengen we de extravaganza terug naar de Reguliersdwarsstraat.’

 

A post shared by BurlesQue (@restaurantburlesque) on

Zo gay mogelijk
Café SOHO wil Nijhof wel zo gay mogelijk houden. ‘Maar zelfs dat is lastig. Je merkt gewoon dat veel meer mensen gemengd gaan stappen tegenwoordig. Iedereen heeft z’n bek er vol van dat de tijden van weleer zijn vervlogen. Laten we eerlijk zijn: het ís ook anders geworden. In veel heterotenten kan ik niet zoenen met mijn vriendje, maar bij SOHO zien we wel steeds vaker hetero's verschijnen, die er dan vervolgens een probleem van maken wanneer twee jongens elkaar zoenen. Die wijs ik direct het gat van de deur. Dat soort gasten zijn bij ons níét welkom.’

'De mensen die tot nu toe geweest zijn, kijken hun ogen uit'

BurlesQue is ingericht met een moddervette knipoog naar het Parijs van weleer. De zaak heeft een warme, open uitstraling, met veel rood fluweel en telt zeventig couverts. Tijdig reserveren is dus een goed plan. ‘We zijn zes dagen per week geopend: vier dagen voor diner en cocktails en op vrijdag en zaterdag is er een dinnershow. Op dat moment doen we de gordijnen aan de straatkant wel dicht, maar bij de finale gooien we ze heel even open, om voorbijgangers vast lekker te maken. Na afloop is er een dj en gaan de deuren weer open voor iedereen die een drankje wil komen doen. En wanneer wij de deuren sluiten, kunnen mensen zo de SOHO in struikelen.’

Theaterreceptuur
In de keuken zwaait Alejandro Fabrice (o.a. Louie Louie en Bo Cinq) de scepter, bekend om zijn kleurrijke gerechten. Hij stelde een shared-diningmenu samen, met gerechten vernoemd naar theaterdieren en -termen – we noemen een Dita von Teese (kalfskarbonade voor twee) en een striptease (vegetarische tartaar met pompoen). ‘Alejandro is heel erg van de details en de finesse. Ik heb jaren in de natte horeca gezeten, dus was weer helemaal toe aan een restaurant. Ik vind het een feest om deze gerechten te serveren.’

 

A post shared by BurlesQue (@restaurantburlesque) on

Op de show, onder leiding van dragdiva Janey Jacké, is Bert ook apetrots. ‘De mensen die tot nu toe geweest zijn, kijken hun ogen uit – ik kan ’m zelf inmiddels natuurlijk wel dromen. We willen de show zo ongeveer iedere drie maanden veranderen.’

‘We hebben echt heel hard moeten timmeren om dit neer te zetten.’ Bert slikt een traan weg. ‘Ik ben er zo trots op, maar het heeft me wel bijna m’n huwelijk gekost. Dag en nacht was ik aan het werk, maar het is het waard geweest. Ik vóél dat dit gaat werken, het klopt van alle kanten.’

Restaurant BurlesQue - Reguliersdwarsstraat 47-49, Amsterdam

Tekst: Martijn Kamphorst