De afgelopen maand hebben 70.000 mensen gestemd op het woord van het jaar. Ton den Boon, de hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, heeft bekendgemaakt dat ‘appongeluk’ met 20% van de stemmen het woord van het jaar 2017 is geworden.

Top drie
Een ‘appongeluk’ is een ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens een ongeval aan het appen was. ‘fipronilei’ staat op nummer twee. Dat komt natuurlijk door de fipronilei-gate afgelopen jaar. 

Op de derde plaatst staat ‘regenboogtaal’, wat te vertalen is als genderneutrale taal. Gender was een woord dat veel gebruikt werd in mainstream media afgelopen jaar. Bijvoorbeeld toen bekend werd dat de gemeente Amsterdam genderneutraal werd. In hun communicatie kiest de gemeente tegenwoordig niet meer voor ‘dames en heren’ maar voor het neutrale ‘beste Amsterdammers’. De NS volgde dat voorbeeld en ook de kinderafdeling van HEMA werd dit jaar genderneutraal

Meest irritante woord
Begin deze maand werd ‘genderneutraal’ verkozen tot het meest irritante woord van het jaar in de ‘Weg met dat woord-verkiezing’.

23.000 mensen deden mee aan de verkiezing en 43% van hen stemde op dat woord. Volgens de deelnemers zou het gaan om een uiterst vervelend geval van politieke correctheid en ‘een excuus om een eindeloze discussie te voeren.’

Vorige winnaars
Vorig jaar werd ‘diervriendelijk vlees’ verkozen tot het meest irritante woord van het jaar. ‘Treitervlogger’ werd gekozen tot Woord van het jaar 2016. Toen werd er 100.000 keer gestemd.

Afgelopen jaar interviewde wij Ton den Boon over zijn nieuwste boek De taal der liefde. 'Van het woord "neuken" raak ik niet meteen opgewonden'.