Vier minderjarige jongens staan vandaag voor de rechter in Arnhem. Het Openbaar Ministerie vervolgt de jongens niet voor discriminatie, daar is volgens hen namelijk niets over bekend. 'We hebben ons laten meeslepen in de turbulentie die ontstond. We hebben stelling genomen. Dat had niet mogen gebeuren', aldus de politie in een statement.

‘We zijn op de feiten vooruitgelopen en hebben daarin een fout gemaakt’, vervolgt een politiewoordvoerder. ‘We weten niet of er sprake is van discriminatie.’

Ontevreden
Het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie zit er inmiddels op, de advocaat van Ronnie en Jasper, de twee slachtoffers, heeft echter nog vragen. Op Twitter schrijft advocaat Sidney Smeets dat er wel degelijk sprake was van anti-homogeweld en dat de mannen zijn uitgescholden voor homo en flikker. 

Volgend jaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld door de rechtbank.

Betonschaar
Ronnie en Jasper Sweratan-Vernes liepen in de nacht van 2 april na een avondje stappen hand in hand over de Nelson Mandelabrug in Arnhem. Daar werden ze in elkaar geslagen door vijf minderjarige jongens. Volgens de slachtoffers gebruikte een van hen daarbij een betonschaar; Ronnie verloor door het geweld een aantal tanden.

Lange baan
Enkele verdachten claimden destijds dat de slachtoffers de confrontatie zelf hadden opgezocht, maar zij besloten geen aangifte te doen. Advocaat Sydney Smeets, die het stel vertegenwoordigt, berichtte eerder nog dat het OM de zaak op de lange baan leek te schuiven. 'Dat is zwaar voor mijn cliënten, die nog psychologische ondersteuning krijgen voor wat er is gebeurd.'

In eerste instantie werden de verdachten kort na de aanhouding weer vrijgelaten, met het oog op hun leeftijd en omdat de onderzoeksrechter de kans op herhaling klein achtte.

Alle mannen hand in hand
Het voorval leidde tot grote verontwaardiging en trok internationale media-aandacht. Kort na het incident organiseerde de Arnhemse homohoreca een demonstratie voor het mishandelde stel op het Jansplein. ‘Dit onrecht moeten we niet over ons heen laten gaan. Het is tijd voor een signaal naar de samenleving’, aldus organisator Arold Dingemans destijds. Diverse politici en andere bekendheden liepen daarnaast naar aanleiding van een oproep van sportverslaggeefster Barbara Barend hand in hand over straat om een statement te maken tegen homofobie.

Update 19/12: Tijdens de regiezitting werd volgens advocaat Sidney Smeets door het OM benaderukt 'het homofobe karakter van de mishandeling wél te gaan behandelen.' 

Bron: Nu.nl