Jakub Kwiecinski en David Mycek werden vooral bekend in Polen nadat een video waarin ze Roxette's 'Some Other Summer' playbackten viral ging. De video kreeg ruim een half miljoen views en zette het koppel in de spotlight. Ze kregen te maken met veel homofobie door de media en Poolse inwoners nadat ze bekendheid vergaarden.

De twee staan bekend als prominente LHBTI-activisten. Zo hebben ze een online campagne gestart, #PolandWakeUp, om bewustzijn te creëren voor het gebrek aan gelijkheid voor LHBTI's in het land. Afgelopen zomer zijn Jakub en David getrouwd in Spanje, een huwelijk wat niet door de Poolse autoriteiten erkend wordt.

Maar de mannen laten zich niet door tegenstanders tegenhouden; haters gonna hate. Dus schreven ze een eigen kerstnummer en kropen achter de microfoon om deze in te zingen. De titel? 'Love us for Christmas'. Ze zijn echter niet alleen: in de clip doen dertig LHBT's uit heel Polen mee.

'Tijdens kerst heerst er een magische vriendelijkheid onder mensen.'

De clip start met een paar van de homofobe leuzen en berichten waar het stel mee te maken heeft gehad, waaronder 'Die regenboog is een symbool van perversie', 'homo's moeten genezen worden' en 'homoseksualiteit is beestachtig'. Maar dit is het moment om daar verandering in te brengen volgens Jakub: 'Tijdens Kerst heerst er een soort magische vriendelijkheid onder mensen. We willen dit moment dan ook aangrijpen om mensen bekend te maken met problemen waar wij tegenaan lopen.'

Uit recent onderzoek blijkt dat 70% van de Poolse LHBT's te maken krijgt met agressie en geweld. 'Er is dus een hoop te doen', vervolgt Jakub.

Een van de gezinnen die meedoet in de clip zijn Jack en Andrew, zij zijn naar het Verenigd Koninkrijk geëmigreerd omwille van hun eigen veiligheid. Recent zijn ze even teruggekeerd naar Polen om mee te doen in de clip, die je hieronder kunt bekijken (met ondertiteling).

Bron: Gay Star News