LHBT’s in Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië hebben het zwaar volgens Amnesty. De vereniging heeft gesproken met verschillende activisten, die allemaal stellen dat de voortdurende negatieve invloed van Rusland zorgt voor homofobie en discriminatie tegen LHBT’s.

In Rusland werd in 2013 anti-homopropagandawetgeving ingevoerd en afgelopen jaar kwamen er verschrikkelijke geluiden uit Tsjetsjenië, waar honderden homomannen werden opgepakt en vermoord.

Propaganda
Volgens het onderzoek van Amnesty verspreiden Russische autoriteiten en media bewust in de voormalige Sovjetsataten de gedachte dat de rechten van LHBTI’s ‘westerse waarden’ zijn. In het onderzoek schetst Amnesty het beeld in de voormalige Sovjetstaten.

Wit-Rusland
LHBTI-activisten worden op verschillende manieren tegengewerkt en buitengesloten in Wit-Rusland. Een prominente activist zei zelfs dat hij zijn werk niet kon voortzetten, omdat ‘de persoonlijke risico’s te groot waren’.

Armenië
Ook de situatie in Armenië is schrijnend. Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat 98 procent van de bevolking tussen de 18 en 34 jaar van mening is dat homoseksualiteit ‘niet geaccepteerd moet worden door de maatschappij'. Ook de kerk in dat land voert actie tegen homo’s.

Kirgizië
In Kirgizië ligt al sinds 2014 een wetsvoorstel klaar om het ‘bevorderen van een positieve houding’ ten opzichte van ‘niet-traditionele seksuele relaties’ strafbaar te stellen. De wet is nog niet aangenomen, maar activisten zijn bang dat het slechts een kwestie van tijd is. In 2015 werd een kantoor van een LHBTI-rechtenorganisatie nog bestookt met brandbommen. Volgens Amnesty zijn zelfs mensenrechtenorganisaties in Kirgizië niet bereid LHBTI-activisten te steunen.

Amnesty International dringt er bij de autoriteiten van Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië op aan ervoor te zorgen dat LHBTI-groepen hun werk veilig kunnen uitvoeren.