PrEP wordt inmiddels vergoed in België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de Verenigde Staten en Canada, maar nog niet in Nederland. Corinne Ellemeet van GroenLinks en Pia Dijkstra van D66 kwamen daarom met een voorstel voor een tijdelijke financiering van PrEP. Daar werd gisteravond over gestemd.

PrEP in 2019?
Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde gisteravond niet in met het voorstel van D66 en GroenLinks. De VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen het voorstel. De regering wil PrEP nog laten onderzoeken en wacht op een advies van de Gezondheidsraad. Om die reden duurt het waarschijnlijk nog tot 2019 voordat PrEP in Nederland wordt vergoed.

‘Dit is een enorme tegenslag voor alle mensen die hoogst dringend zitten te wachten op PrEP, mensen die zich willen beschermen tegen een hiv-infectie’, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland.

‘Zo laten we een kans liggen om een einde te maken aan hiv in Nederland. De pil voorkomt hiv-infecties, bespaart kosten van levenslange hiv-zorg en leidt bovendien tot een betere seksuele gezondheid. Uit onderzoek van GGD Amsterdam blijkt immers dat het gebruik van PrEP niet betekent dat het aantal soa’s toeneemt. Er is dus geen enkele reden om deze preventiepil niet onmiddellijk beschikbaar te stellen voor mensen met een verhoogd risico op hiv.’ 

Zeventig Kamerleden stemden vóór
Ook COC Nederland zet zich in voor de vergoedingsregeling van PrEP. ‘Een heel slecht besluit’, geeft COC-voorzitter Tanja Ineke als reactie op gisteravond. ‘Invoering van PrEP verdraagt geen uitstel. Elke week lopen in Nederland vijf mensen een hiv-infectie op die met PrEP had kunnen voorkomen.’ 

Het aantal Kamerleden dat vóór de invoering van PrEP is, steeg volgens COC Nederland wel van twintig naar bijna zeventig Kamerleden. SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, DENK, D66 en Forum voor Democratie stemden vóór versnelde invoering.

Situatie in België
In België kwam afgelopen jaar een vergoedingsregeling voor PrEP. ‘Door hiv-remmers nu terug te betalen aan mensen die geen hiv hebben, maar wel een hoog besmettingsrisico lopen, kunnen we heel wat nieuwe infecties vermijden’, stelde de Belgische Minister van Volksgezondheid Maggie de Block destijds.

Meer weten over PrEP? Lees hier alles wat je moet weten over het hiv-preventiemiddel.