Just Jack: een kijkje in Amsterdams nieuwste club

Berghain van de Bijlmer

29 augustus 2018, Martijn Kamphorst, 1 minuut

Dit weekend opent aan de Hogehilweg in Amsterdam-Zuidoost JACK, een forse LHBTQ-friendly house- en technoclub met een riant dakterras. Het enige wat vaststaat zijn de naam en de kernwaarden. De rest is iedere avond opnieuw een verrassing.

Veranderlijk

Behalve de vier buitenwanden, de fundering en het dak zijn er geen zekerheden in deze modulaire club. De line-up, invulling én inrichting zijn allemaal te transformeren. Niet voor niets is gekozen voor de naam JACK, een afkorting van jackhammer. Hokjesdenken wordt hier met een sloophamer te lijf gegaan. “Bij het samenstellen van de mix aan kunstenaars, dj’s en performers werken we met het hart in plaats van het hoofd. Dat betekent minder voor de hand liggende namen en meer ruimte voor experiment. We zullen daarbij vast af en toe flink op ons bek gaan, maar dat zijn juist de leerzaamste momenten.” De details houden de eigenaren net zo graag op de achtergrond als hun namen. “Als je wilt weten wat zich hierbinnen afspeelt, dan zul je het zelf moeten komen ervaren. Een beetje mythevorming is goed.”

Club Jack

Vrij

Iedereen moet bij JACK vrij zijn om zichzelf te zijn en dat betekent dat niet iedereen het langs de voordeur haalt. “We hopen dat de gay community JACK omarmt, dat is het meest belangrijk. Voel je je daarbij niet op je gemak, dan is dit waarschijnlijk niet jouw club. Dat gaan we op een consequente, respectvolle manier communiceren. Dat gaat ongetwijfeld voor frictie zorgen aan de deur, maar dat is onlosmakelijk verbonden aan het verzamelen van de juiste mensen op de juiste plek.” In JACK wordt getracht om het oordeel volledig te elimineren. “Het zou mooi zijn als bezoekers niet meer de behoefte voelen om elkaar te beoordelen op hun verschillen.”

Club Jack

Saamhorig

Het belangrijkste in JACK is dat je openstaat voor contact met anderen. “Als we zevenhonderd exact dezelfde mensen binnenlaten, ontstaat nooit de juiste sfeer”, aldus de eigenaren. “We gaan er alles aan doen om met het entertainment en de line-up een bijzondere avond neer te zetten, maar uiteindelijk heeft ieder goed feest één ding gemeen: het publiek maakt of breekt het.” Ook telefoons worden zo goed en zo kwaad als het gaat geweerd. “We willen mensen privacy kunnen garanderen, dat is een groot goed. Daarbij raak je helemaal afgesloten van het feest wanneer je om de twee minuten naar je telefoon grijpt.”

Club Jack

Expressief

Of je nu aanklopt in je favoriete broekpak of poedelnaakt, welkom ben je. “We kunnen geen reden verzinnen waarom dat niet zou mogen. Als iedereen er normaal mee om kan gaan dat er iemand naakt op de dansvloer rondloopt, zonder daar anderen mee lastig te vallen, dan bereik je een soort ultieme vrijheid”, aldus de eigenaren. “Het Amsterdamse nachtleven kan sowieso wel een beetje opschudding gebruiken. Wij geloven echt dat dit gat er is: een club, waar je ieder weekend uit kunt gaan van goede muziek en een flinke dosis creativiteit.”

Club Jack

Foto's: DarkRaum / www.jack-amsterdam.nl

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau