Sinds afgelopen maand is er een radiozender voor LHBT's in Tunesië. Dat doet Shams Rad met steun van de Nederlandse overheid. Van 8 uur in de ochtend tot middernacht gaat het over de rechten van LHBT’s. 

11 december was de eerste uitzending op de radio te horen. Volgens de zender stemmen sindsdien dagelijks 40.000 mensen af op de zender.

Steun uit Nederland
De zender heeft steun gekregen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken om de zender op te richten. Mounir Baatour, zenderbaas van Shams, heeft tegen Nieuws en Co gezegd de zender te zijn begonnen omdat LHBT’s worden uitgesloten in Tunesië.

‘We hebben geen stem in Tunesië noch in de rest van de Arabische wereld. Alle media berichten negatief over homoseksuelen. Ze noemen ons pervers, zondaars en sodomieten.’

Doodsbedreiging
Er is ook een groot negatief geluid: sinds de eerste week zijn er al 4.000 haatreacties geregistreerd op Twitter en Facebook. Medewerkers van de zender zijn met de dood bedreigd en er zijn plannen om de zender te stoppen.

Homoseksualiteit in Tunesië 
Homoseksualiteit is sinds 1913 illegaal in Tunesië. Gevangenisstraffen kunnen volgens artikel 230 oplopen tot drie jaar en ook voor buitenlanders is homoseksualiteit volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken strafbaar. In december 2016 werden er nog twee mannen opgepakt omdat ze seks hadden. Zij werden op 11 maart 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden. Bekijk hier hoe de rechten voor homo’s in andere delen van het Midden-Oosten zijn.

Bron: NOS