Movsar Eskarkhanov is een van de mannen die is vervolgd en mishandeld in zijn vaderland Tsjetsjenië. Hij vreest voor zijn leven, maar wil zijn verhaal hoe dan ook vertellen. Sinds enige tijd zit hij ondergedoken in Duitsland, maar hij voelt zich niet veilig omdat ook zijn familie doodsbedreigingen heeft gehad.

Volgens zijn achtervolgers huist er een duivel in Eskarkhanov. ‘De situatie in mijn land wordt steeds erger. Dus wil ik mijn verhaal vertellen voordat iemand mij vermoordt.’

Eskarkhanov was de eerste die er openlijk voor uitkomt dat hij gay is in zijn land. Eerder vertelde hij dat hij ook in het vluchtelingenkamp in Duitsland is aangevallen, door Tsjetsjenen. Daarna ‘verdween’ hij een tijdje, waarna hij in november opdook in een video, die werd uitgezonden door de Tsjetsjeense staats-tv.

In het tv-programma wordt Eskarkhanov omschreven als ‘geestelijk niet in orde’. Ze vertellen dat hij liegt dat hij gay is en dat Westerse media er een sensatieverhaal van gemaakt hebben. In de video biedt Eskarkhanov zijn excuses aan en zegt hij dat zijn coming out niet echt was, maar het gevolg van verkeerd gevallen epilepsiemedicijnen. Ook zei hij in de video dat de verhalen over mishandeling zijn verzonnen.

 

СЕНСАЦИОННОЕ РАССЛЕДОВАНИЕ ЧГТРК «ГРОЗНЫЙ» В ДЕЛЕ МОВСАРА ЭСКЕРХАНОВА. Рассказ о том, как западные СМИ использовали душевно больного человека, якобы сбежавшего из Чеченской Республики. Собственный корреспондент ЧГТРК "Грозный" в Германии Беслан Дадаев провел шокирующее расследование. Ждите новых фактов в истории Мовсара Эскерханова. Скоро на телеканале «Грозный»! #ЧГТРК #Чечня #Грозный

Een bericht gedeeld door ЧГТРК "Грозный" (@groznytv) op

Nu vertelt hij dat hij is gedwongen om die videoboodschap op te nemen. ‘Ze maakten me duidelijk dat ik in de problemen kom als ik doorga met praten. En dat ik eerst aan mijn familie moet denken.’

Het is niet de eerste keer dat opstandige Tsjetsjenen via de tv gedwongen worden om excuses te maken. In september verscheen er een videoboodschap van een zanger, Zelimkhan Bakaev. Daarin liet hij weten dat alles goed met hem ging en dat hij in Duitsland verbleef, maar mensenrechtenactivisten betwijfelen de echtheid ervan. Hij zou zelfs doodgemarteld kunnen zijn.

Sinds april dit jaar komen er berichten uit Tsjetsjenië over arrestaties, marteling en het doden van gays. President Ramzan Kadyrov stelt dat er geen homo’s zijn in zijn land. En zijn die er wel, dan worden ze verwijderd ‘om het land zuiver te houden’.

Bron: NewNowNext