Het einde van het jaar is in zicht, hoog tijd dus om de balans op te maken. Waar maakten we ons dit jaar druk om? Welke artikelen maakten de tongen los op Facebook? Welke acties troffen jullie in het hart? Hieronder de twaalf meest gelezen artikelen van het bijna afgelopen jaar.

Morgen blikken we terug op de vrolijkste, grappige en meest entertainende stukken uit de laatste twaalf maanden. In de aflevering van vandaag ligt de focus op persoonlijke verhalen, op ontroerende video's en op artikelen die de meeste reacties opriepen. 

Zoete wraak: haters zorgen ervoor dat dit poolse koppel toch kon trouwen
De Poolse tv-presentator Jakub Kwieciński en zijn vriend Dawid hebben toestemming gekregen om in Portugal te trouwen. En wel om een heel speciale reden: ze kregen zoveel haat over zich uitgestort in Polen dat Portugal ze om die reden júist uitnodigde.
Lees meer

Te schattig: Oliver vertelt zijn 5-jarige broertje dat hij gay is
Pak die zakdoeken er maar bij! In deze video vertelt de Britse youtuber Oliver zijn vijfjarige broertje dat hij op mannen valt. De video werd binnen de kortste keren 1,5 miljoen keer bekeken. Wij snappen wel waarom.
Kijk zelf

Zoon trouwt met man: moeder laat hem keihard vallen
Stel, je bent gay en je ouders vinden dat maar niks. Dan krijg je een vriend en besluiten jullie te trouwen. Om vervolgens keihard op tv te worden afgewezen door je moeder. Het overkwam Chris en deze hartverscheurende beelden breken je hart.
Bekijk de video

Actie: Loop hand in hand voor diversiteit
Twee mannen zijn in maart in Arnhem belaagd omdat ze hand in hand door de stad liepen. Met een betonschaar is één van hen toegetakeld, waarbij zijn tanden uit zijn mond werden. Dit kan niet, dit mag niet en is onacceptabel. Gay Horeca Arnhem riep daarom iedereen op om op zaterdag 8 april om 17.00 uur naar het Jansplein in Arnhem te komen om samen hand in hand te staan voor diversiteit en de slachtoffers een hart onder de riem te steken.
Lees meer

Agent die vriend ten huwelijk vroeg tijdens Gay Pride: 'Had ik het maar nooit gedaan'
De Gay Pride in Londen ging vorig jaar de boeken in als een van de meest romantische ooit: een politieagent ging op zijn knieën om zijn vriend ten huwelijk te vragen. Een jaar later heeft hij er spijt van.
Hier lees je waarom

Voetballer Liam Davis: 'Als er één gay over de dam is...'
Hij is al jaren uit de kast en Liam Davis vindt het zelf vooral een eer dat hij dit jaar in het Wembley Stadion in Londen speelde. Toch was hij de eerste semi-profvoetballer die dat doet. ‘Maar na mij zullen velen volgen.’
Lees verder

Gerard Joling over de Eurovisie-inzending van Montenegro: ‘Dan schaam je je toch dat je homo bent’
De vlecht en het uiterlijk van de 31-jarige Slavko Kalezić konden Gerard Joling niet bekoren. Voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival zei hij in de talkshow van Jeroen Pauw: ‘Dan schaam je je toch dat je homo bent. Dit gaat alle perken te buiten.’
Bekijk hier het fragment

Mustafa is volgens het IND niet gay genoeg en moet terug naar Irak
In 2015 kwam Mustafa (23) vanuit Irak naar Nederland. Hij ontvluchtte zijn thuisland, omdat hij vervolgd werd voor zijn geaardheid. Na een moeizame procedure heeft het IND uiteindelijk besloten dat Mustafa niet 'gay genoeg' is. De immigratiedienst gelooft niet dat hij op mannen valt. Wij reisden af naar Groningen, waar Mustafa ons zijn schrijnende verhaal vertelde.
En dat lees je hier

'Homo’s die een toetje delen? Nee, dat is niet gepast in ons restaurant'
Twee mannen die samen een toetje hadden besteld en daar twee lepeltjes bij vroegen, kregen van de ober te horen dat dit niet de bedoeling was. 'Twee mannen die uit hetzelfde schaaltje eten? Dat past niet bij de ambiance van dit restaurant.'
Lees meer

School probeert kunst van leerling te verbieden: dit is zijn wraak
De 18-jarige Jasper Behrends maakt kunstwerken met thema’s als gender en seksualiteit. Ze vielen niet in de smaak bij het schoolhoofd. Die verbood Jasper ze nog langer op school te maken. Maar Jasper ging gewoon door, en werd daar op ontroerende wijze voor beloond.
Hoe? Dat lees je hier

Frans Leidelmeijer: 'Je moet het verleden niet wegpoetsen, maar erover praten'
Velen kennen hem als de populairste expert van 'Tussen Kunst en Kitsch'. De in Indonesië geboren Frans Leidelmeijer had jarenlang een gerenommeerde kunsthandel met tal van beroemde klanten, waaronder koningin Beatrix en Brad Pitt. Wij spraken met Frans over z'n twee grote liefdes: zijn overleden partner Daan en de kunst. Ook doken we dieper in zijn Indische roots.
Lees hier het aangrijpende interview

René van der Gijp wil geen homo’s zien trouwen
René van der Gijp was in december opnieuw in het nieuws vanwege homofobe opmerkingen. Waar hij seks tussen twee mannen vorige maand nog ‘heel ranzig’ noemde, zegt hij nu dat hij geen beelden wil zien van twee trouwende homo’s.
Lees verder