Begin oktober werden Sarah en Ahmed gearresteerd na een concert van de Libanese band Mashrou’ Leila. De zanger van die band is openlijk homoseksueel en tijdens het optreden zouden de twee met een regenboogvlag hebben gezwaaid. De politie hield ze aan vanwege het verstoren van de openbare orde. Na 2000 Egyptische pond te betalen (ongeveer 100 euro) mochten de twee de gevangenis onlangs na drie maanden verlaten.

3 jaar cel
Eind vorig jaar werd duidelijk dat zeker veertien andere LHBT's ook een proces te wachten staat. Zij werden veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar voor het verrichten van 'abnormale handelingen', maar zijn in hoger beroep gegaan. Door het betalen van een vergelijkbare borgsom mogen ook zij hun proces thuis afwachten. 

Strafbaar
Vorig jaar kwam de Egyptische regering met een wetsvoorstel om homoseksualiteit strafbaar te stellen. Het voorstel is afkomstig van parlementariër Riyad Abdel Sattar. Als zijn voorstel wordt aangenomen, riskeren mannen die seks hebben met mannen een gevangenisstraf van drie jaar. Ook mensen die homoseksualiteit ‘promoten’ lopen vanaf dan gevaar op een celstraf.

LHBT-activisme en homohoreca zouden met de invoering van deze wet automatisch worden verboden. Zelfs wapperen met een regenboogvlag is er vanaf dan niet meer bij. Vorig jaar kwam aan het licht dat de politie gay-datingapps gebruikte om homo’s in de val te lokken en vast te zetten.

Reisadvies
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels het reisadvies voor Egypte aangepast. Volgens Buitenlandse Zaken worden LHBTI’s in dat land niet geaccepteerd en krijgen ze steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen.

LEES OOK: 'In welke landen is homoseksualiteit strafbaar?'

Bron: PinkNews