Zomer vorig jaar nam Haman met verschillende Surinamers en Nederlanders, waaronder Jörgen Rayman, Gerda Havertong en Glenn Helberg, nog de hit ‘Kom uit de kast’ op. Hiermeer werd Surinaamse LHBT’s die er niet voor uit kunnen komen dat ze gay zijn een hart onder de riem gestoken.

Rond diezelfde tijd kreeg Haman last van lichamelijke klachten, zo meldt Het Parool. Pas in november ging hij naar het ziekenhuis om zich te laten controleren. Daar werd alvleesklierkanker geconstateerd in een onbehandelbaar stadium. Afgelopen woensdagavond overleed de 54-jarige activist in zijn huis in Buitenveldert.

Ambassadeur stille dilemma's
Haman richtte zich voornamelijk op het bespreekbaar maken van homoseksualiteit binnen de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Als geen ander begreep hij dat homoseksualiteit in grote delen van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied taboe is. De gemeente Amsterdam stelde hem in 2010 aan als ambassadeur van de stille dilemma’s.

Kwaku Festival
Haman gaf workshops en leidde gespreksgroepen. Tevens was hij initatiefnemer van de populaire Roze Zondag op het Kwaku Festival in Amsterdam-Zuidoost. Inmiddels trekt dat evenement zo’n 20 duizend bezoekers. Bij de volgende editie van Kwaku wordt een prijs naar hem vernoemd, dat meldt website Waterkant

Hiv-healings
In 2009 was Haman de klokkenluider die de hiv-healings in de kerken van de pinkstergemeente aan het licht bracht. Hij werd zelf door een laborant van het VUmc doorverwezen naar de pinktergemeente om hem te genezen van zijn geaardheid en hiv-besmetting. Nadat hij actie voerde tegen deze praktijken, volgde een officieel onderzoek op last van het ministerie van Volksgezondheid.

Coverfoto: © Facebook Mikel Haman