Oscarfavoriet

Call Me By Your Name slalomt vakkundig om alle clichés heen (*****)

Filmrecensie

10 januari 2018, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Voor wie ooit hevige kalverliefde heeft ervaren, komt de finale van Call Me By Your Name aan als een mokerslag. Zelden slalomde een liefdesverhaal zo vakkundig om alle clichés heen.

Wie dacht dat een queer publiek zich met Moonlight voorlopig tevreden moest stellen, zat er goed naast. De afgelopen maanden werden we onder andere getrakteerd op pareltjes Thelma, Bar Bahar en Heartstone.

Naar geen van voorgenoemde films werd echter zo reikhalzend uitgekeken als Call Me By Your Name. Officieel verschijnt de film pas deze week, maar het handjevol voorvertoningen dat tot nu toe plaatsvond, was in no time uitverkocht.

Niet heel verrassend; regisseur Luca Guadagino (zelf gay) was eerder verantwoordelijk voor het uitmuntende The Bigger Splash en Io sono l'amore (I am love). Toen bekend werd dat hij André Acimans veelgeprezen roman Call Me By Your Name onder handen zou nemen, waren de verwachtingen direct hooggespannen. Zelf ziet hij deze film als het slotstuk van een trilogie, samen met de voorgenoemde films.

Zijn nieuwste werk is reeds internationaal een succes, met meer dan honderd nominaties, waarvan drie – helaas niet verzilverde – voor een Golden Globe. Het ging om de categorieën ‘Beste Film’, ‘Beste Mannelijke Hoofdrol’ en ‘Beste Mannelijke Bijrol’ – een lijstje dat overigens best aangevuld had mogen worden met ‘Beste Regisseur’. Je kunt er de klok op gelijkzetten dat CMBYN in maart kansmaakt op de Oscar die vorig jaar naar Moonlight ging.

"Na de eerste aanraking voel je direct dat het hek van de dam is"

In deze broeierige coming-of-agefilm volgen we de 17-jarige Elio (Timothée Chalamet) en zijn intellectuele ouders. Zijn vader, een eminente professor in Grieks-Romeinse cultuur en zijn moeder Annella, een vertaler, nodigen iedere zomer een promovendus uit om in hun Italiaanse villa te komen proeven van het goede leven en hun kennis. Dit jaar is de knappe Amerikaanse Oliver (Armie Hammer) de gelukkige.

Wanneer Oliver arriveert, raakt Elio gelijk betoverd door deze pak 'm beet 10 jaar oudere adonis. Op het moment dat Oliver voor het eerst een hand op Elio’s schouder legt, voel je direct dat het hek van de dam is. Na een zinderend kat-en-muisspel voelt de eerste kus die de twee uitwisselen als een enorme ontlading.

Opvallend is dat Guadagnino vakkundig om alle clichés heen slalomt die het coming-of-agegenre kenmerken – en dan zeker het homoseksuele equivalent daarvan. Elio’s ouders hebben bijvoorbeeld van meet af aan door dat hij verliefd is op hun zomergast; met name zijn vader doet flink zijn best hem een zetje in de goede richting te geven. Ook het woord ‘homo’ valt slechts een enkele keer, wanneer een bevriend mannenstel van Elio’s ouders op bezoek komt.

Guadagnino’s meesterwerk verdient alle lof die het tot nu toe ten deel is gevallen. Zelden was een film zo sensueel, oprecht, ongeremd en opwindend. Van de eigenzinnige seksscènes – een perzik eten zal nooit meer hetzelfde zijn – tot het soms haast poëtische script. Een chemie als die tussen Hammer en Chalamet zie je daarbij niet vaak op het witte doek, bij hetero- noch homoseksuele liefdesverhalen.

Wanneer je ooit hevige kalverliefde hebt ervaren, komt de finale aan als een mokerslag. En dat is precies de bedoeling, want, in de wijze, troostende woorden van Elio’s vader: ‘To feel nothing so as not to feel anything: what a waste.’

Call Me By Your Name
Met: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg
Regie: Luca Guadagnino
Vanaf 11 januari in de bioscoop

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau