Het nieuws komt op het moment dat de overheid van India overweegt om de omstreden ban op homoseks af te schaffen. Die stamt nog uit de tijd van de kolonisatie, namelijk de jaren zestig van de negentiende eeuw. Gay seks was al eerder gedecriminaliseerd, in 2009. Maar vier jaar later voerde het hoogste gerechtshof de ban opnieuw in. En tot en met nu is gay seks nog altijd officieel illegaal.

Gays hebben het hoe dan ook niet gemakkelijk in India. Om mensen te helpen heeft prins Manvendra Singh Gohil zijn paleis opengesteld. Ook is hij van plan om op zijn landgoed gebouwen neer te zetten voor lhbt+’ers die het moeilijk hebben.

Aan The Independent vertelt hij: ‘In India leven we samen met onze familie. Van jongs af aan word je geleerd bij je ouders te blijven. Het moment dat je vertelt dat je gay bent, word je onterfd en zal de samenleving je boycotten. Je wordt een sociale outcast. Veel mensen zijn financieel afhankelijk van hun ouders.’ Zelf overkwam het Singh Gohil ook: toen hij twaalf jaar geleden uit de kast kwam, werd ook hij onterfd.

Met zijn plannen wil de prins mensen steunen, zowel financieel als op het sociale vlak. ‘We zorgen voor een eigen sociaal systeem dat zekerheid zal bieden. Het maakt daarna niet meer uit of iemand wordt onterfd.’