De beslissing kwam enigszins als een verrassing. Tijdens het Amerikaanse kampioenschap kunstschaatsen eindigde Rippon afgelopen zaterdag namelijk als vierde. Toch werd hij geselecteerd om samen met Nathan Chen (goud) en Vincent Zhou (brons) af te reizen naar Pyeongchang in februari.

‘Ik ben ontzettend dankbaar dat het selectiecomité heeft gekeken naar mijn prestaties tijdens de laatste twee seizoenen’, vertelde Rippon verslaggevers, na de bekendmaking.

Steken laten vallen
Zijn korte kür tijdens de nationale kampioenschappen verliep vlekkeloos, maar tijdens de vrije kür liet Rippon een aantal steken vallen. Zo viel hij tijdens zijn eerste sprong. Toch mag hij volgende maand naar Zuid-Korea te sturen in plaats van zilveren medaillewinnaar Ross Miner, gezien die over het geheel gezien minder indrukwekkende prestaties op zijn naam heeft staan. Rippon werd eerder o.a. twee keer wereldkampioen bij de jeugd en won in 2016 tijdens de nationale kampioenschappen goud.

Coming-out
Oktober 2015 kwam Rippon publiekelijk uit de kast in een interview met Skating Magazine. In zijn vroege twintiger jaren vertelde hij zijn ouders al dat hij op mannen valt. Over zijn positie als gay rolmodel zei hij eerder: ‘Ik geef er niet zoveel om wat anderen van me denken. Ik ben in staat om ongegeneerd mezelf te zijn.’

Gezelschap
Mogelijkerwijs is Rippon niet de enige openlijk homoseksuele Amerikaan die dit jaar meedoet aan de Winterspelen. Freestyleskiër Gus Kenworthy, die in 2014 zilver won tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji, maar in 2015 uit de kast kwam, hoort later deze week of hij zich heeft gekwalificeerd voor de Winterspelen.

Hieronder een paar leuke Instagram-foto's van Rippon, gevolgd door de indrukwekkende beelden van zijn korte kür.

 

Een bericht gedeeld door Adam Rippon (@adaripp) op

 

Een bericht gedeeld door Adam Rippon (@adaripp) op

 

Een bericht gedeeld door Adam Rippon (@adaripp) op

 

Een bericht gedeeld door Adam Rippon (@adaripp) op

 

Een bericht gedeeld door Adam Rippon (@adaripp) op

Bronnen: The Washington Post, NPR / Coverbeeld: Instagram Adam Rippon