Leonardo da Vinci: de biografie is gebaseerd op de geschriften van Da Vinci zelf. Walter Isaacson bestudeerde duizenden notities van Da Vinci en deed nieuwe ontdekkingen over zijn leven en werk. Hoewel het al bekend was dat Da Vinci gay was, waren velen in de veronderstelling dat hij een tamelijk celibatair leven leidde.

Integendeel: Da Vinci had een reeks mannelijke minnaars en werd twee keer publiekelijk beschuldigd van sodomie. Bovendien werd een van zijn mannelijke protegés ooit weggestuurd vanwege ‘het wilde leven dat hij leidde’ met Da Vinci. In zijn geschriften heeft Da Vinci het regelmatig over de aantrekkingskracht die mannen op hem uitoefenen en ook over zijn afschuw voor seks met vrouwen.

Isaacson zet Da Vinci neer als een outsider: hij was homoseksueel, opereerde buiten de wet, was gemakkelijk afgeleid en soms ronduit ketters.

Isaacson schrijft verder dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat Da Vinci celibatair was. Integendeel: Da Vinci schreef regelmatig over zijn seksuele behoeften. In tegenstelling tot Michelangelo schaamde Da Vinci zich niet voor zijn levensstijl, aldus Isaacson. ‘Door de jaren heen had hij verschillende mooie mannen over de vloer en in zijn studio.

Dan is er nog zijn kunst. Volgens Isaacson was de kunstenaar meer gefascineerd door mannen dan vrouwen: het mannelijk lichaam bracht hij expliciet en voluit in beeld, terwijl bijna alle vrouwen die hij schilderde gekleed waren en alleen vanaf het middel in beeld werden gebracht.

Homoseksualiteit was overigens niet iets ongewoons in het Florence van de 15e eeuw. Leonardo da Vinci noemde het ‘l’Amore Masculo’ en in Duitsland werd het woord Florenzer een manier om gays te omschrijven. Hoe dan ook was sodomie een misdaad. Per jaar werden gemiddeld 400 mannen beschuldigd van sodomie en ongeveer zestig daarvan belandden in de cel, werden verjaagd of zelfs gedood.

Meer details uit het boek over Da Vinci’s leven als homo lees je bij PinkNews.

Leonardo da Vinci: de biografie is o.a. verkrijgbaar via Bol.com.