Verkrachting is een ernstige misdaad, maar flirten, verleiding en hoffelijkheid zijn geen 'macho agressie', zeggen de vrouwen. Er is sinds Amerikaanse media afgelopen herfst begonnen te schrijven over seksuele driften van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein veel meer aandacht voor seksueel geweld. Dat is volgens de vrouwen prima, maar zou zijn doorgeslagen in een soort heksenjacht, waar vooral de tegenstanders van seksuele vrijheid de vruchten van plukken, zoals religieuzen of reactionairen.

'Wie de mening van #MeToo niet deelt, wordt als verraadster of medeplichtige afgeschilderd'

Pleidooi
Onder de namen van het honderdtal vrouwen dat het pleidooi ondertekende, bevinden zich kunstenaressen, wetenschapsters en journalistes. Ook de namen van de Duitse actrice Ingrid Caven, de presentatrice en actrice Brigitte Lahaie en schrijfsters Catherine Millet en Catherine Robbe-Grillet ondertekenden het pleidooi.

'Seksuele vrijheid'
De ondertekenaars vinden dat veel mannen worden behandeld als misdadigers, omdat ze 'wat stuntelig' de aandacht van een vrouw probeerden te trekken. De tekst verdedigt ‘een vrijheid om iemand flirterig te benaderen, wat onmisbaar is voor de seksuele vrijheid’.

De manier waarop de beweging #MeToo in de media te werk gaat, is volgens deze damses te extremistisch. Wie de mening van #MeToo niet deelt, wordt als verraadster of medeplichtige afgeschilderd, aldus het pleidooi in Le Monde. 'Dat koortsachtig zoeken om de "varkens" naar de slachtbank te leiden, dient in de praktijk enkel de belangen van de vijanden van de seksuele vrijheid, de religieuze extremisten, de ergste reactionairen en degenen die vinden dat vrouwen bijzondere wezens zijn, kinderen met het gezicht van volwassenen die bescherming zoeken.'

'Deze vreemde angst om niet te bestaan zonder de blik en de begeerte van mannen'

'Erbarmelijk'
Inmiddels hebben veel feministen kritisch gereageerd op het stuk. Asia Argento, een van de vrouwen die door filmproducent Harvey Weinstein werd verkracht, noemt het 'erbarmelijk'. Laurence Rossignol, de Franse ex-minister van Vrouwenzaken, twittert: 'Deze vreemde angst om niet meer te bestaan zonder de blik en de begeerte van mannen, die intelligente vrouwen ertoe drijft stommiteiten op te schrijven.' 

Ook Nederlandse feministen zijn op zijn zachtst gezegd not amused. 'Je hebt echt bar weinig fantasie en vertrouwen in de mensheid als seksuele vrijheid in je wereldbeeld niet samengaat met respect voor grenzen. Maar super succes met je stoere ingezonden briefje wel', twittert Justine van de Beek van Stellingdames.nl, het online platform met een feministisch tintje.

Door middel van #MeToo delen over de hele wereld, maar vooral vrouwen in het Westen, ervaringen van seksueel misbruik.