In From Sammy with Love vertolken jullie met z’n tweeën het leven van Sammy Davis jr. Hoe zit dat?
Stanley: “We spelen zijn leven, vertellen zijn verhaal en zingen zijn nummers, maar we proberen ver weg te blijven van een imitatie. Dat is ook helemaal niet mogelijk, we lijken in de verste verte niet op hem. We staan op het toneel als Freek en Stanley, die het verhaal van Sammy vertellen. Degene die het bolhoedje draagt, speelt op dat moment Sammy; de ander speelt een ander karakter uit zijn leven.” 

Het is een persoonlijk stuk geworden, waarom?
S: “Het gaat over de discriminatie waarmee Sammy Davis jr. te maken kreeg in zijn leven. Het werd niet geaccepteerd als mensen met verschillende etnische achtergronden met elkaar trouwden. Wij hebben allebei ouders die dat hebben gedaan, daarom vertellen we ook over ons eigen leven.”

Freek: “Het mooie aan de voorstelling vind ik dat het wordt aangestipt, we duwen het niet door de strot van de toeschouwers. We maken geen pamflettistisch theater, maar je komt er wel achter dat we niet zoveel zijn opgeschoten anno 2018. We geven voorbeelden uit ons eigen leven, maar wel zoveel mogelijk op een humoristische manier.” 

Heeft jullie publiek dat door?
S
: “Veel mensen weten eigenlijk niet wat Sammy allemaal heeft meegemaakt en reageren daardoor vaak geschrokken wanneer ze het hele verhaal horen.” 

Jullie vertellen zijn verhaal inmiddels al een paar maanden, wat heb je van Sammy geleerd?
S
: “Sammy heeft vreselijke dingen meegemaakt, maar op het toneel was hij de koning. Hij werd geliefd door zwart en wit. Dat is tegelijkertijd zijn ondergang geweest: hij was altijd op het toneel, maar vergat zijn privéleven. Hij heeft mij geleerd af en toe nee te zeggen. Ik zou bijvoorbeeld niet snel een buitenlandse productie gaan doen, ik vind het veel te lekker om ’s avonds thuis te komen bij mijn partner.” 

In de show zien we jullie veel tapdansen. Hoe hebben jullie al dat tappen onder de knie gekregen?
S
: “Sammy leerde eerder tappen dan lopen; hij had zijn leven lang tapschoenen onder zijn voeten. Die man was tap-briljant. Wij hebben een paar maanden geleden pas onze eerste tap-les gehad. Als je ons ziet tappen, ziet het er wel geinig uit, maar het niveau van Sammy halen we natuurlijk niet.”

From Sammy with Love is nu te zien in de Nederlandse theaters. www.fromsammywithlove.nl

Coverbeeld: Tom Sebus